Podravje: Sladkorno peso vrniti v poljedelski kolobar
Uvajanje in optimalizacija pridelave sladkorne pese je naslov projekta, katerega cilj je pridelavo sladkorne pese ponovno uvesti v poljedelski kolobar slovenskih pridelovalcev, pridelovalcem pa zagotoviti podporo pri pridelavi, strokovno svetovanje, organizacijo spravila, prodaje in plačila, povečati interes za pridelavo sladkorne pese in s tem na kmetije uvesti to ekonomsko zanimivo poljščino.

V projektu, ki ga je javnosti na dnevu odprtih vrat ptujskega zavoda predstavil kmetijski svetovalec Ivan Brodnjak, so svoje sile povezali Združenje pridelovalcev sladkorne pese Slovenije, Zadruga Kooperativa Kristal, Nova tovarna sladkorja v izgradnji in ormoška enota Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj. Za kmete, ki jih zanima pridelava sladkorne pese, so pripravili posebna navodila, prejeli pa so tudi napotek za odvzem vzorcev tal za kemijsko analizo tal in pojasnila o pesnih rezancih, ki so stranski proizvod pri pridobivanju sladkorja. Ob tej priložnosti je bil predstavljen sladkor Viro, beli kristalni sladkor slovenskih kmetov iz okolice Ormoža z akronimom Uživajte v sadovih dela slovenskih kmetov.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se