Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

FOTO: Praznik topliškega jabolka


M. Ž.
19. 10. 2014, 12.00
Posodobljeno
21:28
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

toplisko_jabolko001.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
toplisko jabolko001, toplisko_jabolko001
toplisko_jabolko111.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Članice domačega društva kmečkih žena najprej prikažejo, kako se naredi jabolčni zavitek, nato ga spečejo in ponudijo obiskovalcem. (Foto: M. Ž.)
toplisko_jabolko116.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Martin Mavsar iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto bo tudi danes prikazal, kako se naredi jabolčni sok.
toplisko_jabolko016.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Slastna razstava jabolk.
toplisko_jabolko147.jpg
Arhiv Dolenjskega lista

Lepšega, s prijetnim jesenskim soncem obsijanega konca tedna, kot je ta, si organizatorji praznika topliškega jabolka – občina Dolenjske Toplice, Kmetijski gozdarski zavod Novo mesto in topliško društvo podeželskih žena – res niso mogli želeti. Začel se je sicer že v torek z ocenjevanjem domačih sadnih sokov in sadnih kisov, nadaljeval z dnevi divjega kostanja na Plavici v četrtek, vrhunec s pestrim celodnevnim zabavnim in strokovnim programom doživlja ta vikend v in okolici tukajšnjega KKC-ja, jutri bo borza za lokalno preskrbo , v torek pa bodo govorili o racionalizaciji prireje krav dojilj, imeli praktični prikaz postavitve pašnika in ocenjevanje kondicije živali ter odprli razstavo del, nastale na 7. Ex-temporu Dolenjske Toplice.

Letos prvič oba dneva pripravljajo brezplačen ogled in prevoz do treh kmetij, in sicer sadjarske kmetije Bučar na Bušincu, zeliščarske kmetije Plavica v Cerovcu in genske banke starih sadnih sort in muzeja Kočevarjev staroselcev v Občicah, prikazujejo tudi izdelavo jabolčnih zavitkov, ki jih bodo tudi spekli in jih brezplačno ponudili obiskovalcem, pripravljajo kmečko tržnico, ustvarjalno delavnico za otroke, portretiranje po stari tehniki mokri kolodij, z dobrotami iz jabolk se predstavljajo štiri topliške gostilne – Restavracija Balea ter gostišča Oštarija, Račka in Kolesar, pečejo kostanj in v pokušino ponujajo mošt, novomeški zavod je znova poskrbel za razstave jabolk, žit, fižola in česna, seveda pa so kot vedno iskali najboljši jabolčni zavitek in najtežje jabolko.

Letos je najboljši jabolčni zavitek spekla članica domačega društva podeželskih žena Metka Zupančič, najtežje jabolko je prinesel Andrej Košiček, tehtalo je kar 839 gramov, zlato za jabolčni kis je dobilo Sadjarstvo Košiček iz Trških njiv pri Žužemberku, zlato in prvo mesto med bistrimi jabolčnimi sokovi pa je pripadlo soku Jureta Žagarja iz Damlja. Priznanja vsem bodo podelili danes ob 15. uri.

Podroben program praznika topliškega jabolka je v priponki.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.