Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

FOTO: Največjega ima Bučar, najboljše pa ga speče Pezdirčeva


dolenjski-list
Besedilo in fotografije: R. N.
16. 10. 2011, 17.25
Posodobljeno
17. 10. 2011 · 12:54
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

img_6633.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
IMG_6633
img_6665.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Marija Križe in Anica Pezdirc sta zbranim pokazali, kako se pripravi dober jabolčni zavitek.
img_6635.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Razstava jabolk je bila v avli kulturno-kongresnega centra.

Kot je zadnja leta običaj, je v Dolenjskih Toplicah tudi letos na tretji vikend v oktobru potekala osrednja jesenska prireditev Praznik Topliškega jabolka, ki je pritegnila precej obiskovalcev.

Že enajsta prireditev po vrsti se je sicer začela že v četrtek s Pohodom za upanje, vrhunec pa je dosegla včeraj in danes popoldne, ko so si obiskovalci na ploščadi in v prostorih kulturno-kongresnega centra lahko ogledali razstavo jabolk, ostalega sadja ter žitaric in stročnic, jedi iz jabolk, kovaško obrt ter tudi prikaz izdelave jabolčnega soka in jabolčnega zavitka.

Tudi letos je tričlanska komisija podelila priznanje najboljšim jabolčnim zavitkom. Kot je povedala predsednica društva podeželskih žena Dolenjske Toplice Angelca Matkovič, so v ocenjevanje prejeli 19 jabolčnih zavitkov in prav vsi so se izkazali za odlične.

Enajst jih je prejelo srebrno, osem pa zlato priznanje, med katerimi je bil z najvišjo oceno - 28,83 točke - ocenjen jabolčni zavitek Anice Pezdirc z Dolenjih Sušic. Na koncu so podelili še priznanje za najtežje topliško jabolko, ki je pripadlo največjemu sadjarju v občini, Janezu Bučarju z Bušinca. Njegovo jabolko je namreč tehtalo 590 gramov.

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj utrinkov z današnje prireditve.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.