Vaša zgodba: Zajci obrali zadnje grozdje na Dolenjskem


Na tromeji občin so ob sončnem zahodu Zajci, z več kot 50 trgači, prvič trgali grozdje za najvišji predikat - suhi jagodni izbor. V sredo 18.1.2012 je klet Zajc imela trgatev grozdja laški rizling za vino posebne kakovosti - suhi jagodni izbor. Okoli 50 prijateljev Kleti Zajc, med njimi tudi novinarji, 16. slovenska vinska kraljica, 12. in 8. cvičkova princesa, župana občine Mirna Peč in Mokronog - Trebelno, direktor novomeškega Zavoda za turizem, Cvičkovi jezdeci, dolenjski jamarji in sodelavci, so se ob 16. uri zbrali na vznožju domačega vinograda na Knežiji na grajski legi pri gradu Hmeljnik pri Novem mestu. Ob sončnem zahodu je prvi grozd odščipnila novo okronana prva Dolenjka, ki je postala Slovenska vinska kraljica Martina Baškovič.
504 negovanih trsov je rodilo 470 kg grozdja, katerega so še isti večer prešali. Čez noč so iz grozdja stisnili 150 litrov jantarnega mošta, ki je imel sladkorno stopnjo 171°Oe, kar je prepričljivo več kot začrtana meja 154°Oe za suhi jagodni izbor.
Ob sončnem zahodu se je spletlo nekaj novih prijateljstev. Ob požirku kuhanega vina v soju bakel in ognja pa je nastal čaroben večer, ki je udeležencem trgatve ostal v izjemno prijetnem spominu. Zajcem pa ta dogodek daje novih priložnosti in izzivov, da se poleg Cvička PTP Zajc, Črnega Zajca in Belega Zajca predstavi širši javnosti tudi na področju najvišjih predikatov, kjer poleg suhega jagodnega izbora zori tudi že ledeno vino 2010 z imenom Ledeni Zajc.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se