© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Najlažji recept za zebrast kolač z merami v lončkih


Uredništvo
3. 10. 2025, 05.50
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Zebrast kolač je čudovit marmorni kolač, ki očara z videzom in preprosto pripravo. Trik je v preprosti tehniki polaganja biskvita v pekač.

zebrast kolač
Shutterstock
Marmorni kolač z drugačno tehniko

Zebrast kolač (zebra cake) je priljubljena sladica, ki očara tako s svojo preprostostjo priprave kot z edinstvenim vzorcem, ki spominja na zebrine črte. Gre za klasičen biskvitni kolač, kjer se izmenjujeta svetla vanilijeva in temna čokoladna plast, kar ustvari značilen marmorni učinek.

Ključ do zebrastega vzorca

Zdi se zapleteno, pa ni. Razlika med zebrastim in navadnim marmornim kolačem je le v tehniki nalaganja biskvitne mase. Za zebrast kolač damo na sredino modela 3 žlice svetle mase, nanjo 3 žlice rjave in tako nadaljujemo, dokler ne porabimo obeh. Masa se sama razleze do oboda modela in ustvari zebrast vzorec.

Recept z merami v lončkih

Čeprav je zvezda TikToka in Instagrama, v resnici ne gre za nov izum. Popularen je bil že v 20. stoletju, predvsem med leti 1950  in 1960, ko so se v kuharicah in revijah začeli množično pojavljati recepti za marmorne kolače. Njegova posebnost – izmenjujoče se svetle in temne plasti – je hitro pritegnila pozornost gospodinj.

Prepričani smo, da bo naš recept pritegnil tudi vašo pozornost. Količine smo zapisali v lončkih - take imate najraje, kajne?

Preberite še

Zebrast kolač

Zebrast kolač

Klasičen marmorni kolač z nekoliko posebnim vzorcem bo navdušil staro in mlado

1 h
Enostavno

Nasveti za popoln zebrast kolač

  • Za še bolj sočen kolač lahko dodate žlico ruma ali vaniljevega ekstrakta v svetlo maso.

  • Če želite, lahko kolač po peki prelijete s čokoladno glazuro ali ga okrasite s stepeno smetano.

  • Za pestro različico lahko v temno maso dodate tudi malo naribane pomarančne lupinice ali cimetovega prahu.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.