© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Od krušne peči do zimskih sejmov: spoznajte alzaško pico


Uredništvo
5. 12. 2025, 05.58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Alzaška pica je dišeča in hrustljava specialiteta iz Alzacije, ki v teh dneh navdušuje jedce na prazničnih sejmih.

alzaska pica.jpg
Profimedia
Alzaška pica je del ponudbe na številnih prazničnih sejmih

Flammekuchen, kot mu pravijo v Alzaciji, regiji na vzhodu Francije, ki meji na Belgijo, Nemčijo in Švico, je poznan tudi pod imenom alzaška pica, pita ali pogača, flammkuchen in tarte flambée.

Kot nakazuje ime, gre za pito, pečeno v ognju, ki je nekoč služila preizkusu temperature v peči. S tem preprostim kruhkom so preverili, ali je peč že dovolj vroča, da bi pričeli s tedensko peko kruha – da pa preizkus ne bi bil sam sebi v namen, so preprost tanek kruhek obložili z osnovnimi sestavinami, kot so skuta, kisla smetana, slanina in čebula.

flammkuchen.jpg
Dober tek
Preproste sestavine za slasten prigrizek

Osnovne sestavine, ki jih imamo doma

Osnovni recept za alzaško pico je povsem preprost – tanko razvaljano krušno testo, premaz iz kisle smetane ali skute, rezine čebule in slanine. Pri zelo visoki temperaturi bo za odličen rezultat zadoščalo že nekaj minut peke.

Seveda pa so se sčasoma, še posebno, ko je recept iz kmečkih gospodinjstev našel pot do lokalnih restavracij, alzaška pica dobila številne različice nadeva. Najbolj poznane so gratinée – gratinirana različica s sirom grojer, forestière z gobami in sladke domislice z jabolki in cimetom ali borovnicami.

Koln
Foto: Thomas Schmidt EyeEm / Getty Images
Alzaško pico lahko poskusimo tudi na znamenitem sejmu v Kölnu

Hit prazničnih sejmov

Zaradi preproste priprave in odličnega okusa je alzaška pica pogost del ponudbe na prazničnih sejmih širom Evrope. Pravi zimski simbol, ki z vabljivo aromo privablja na okrašene ulice, je postala v Strasbourgu, Colmarju in Mulhousu, seveda pa jo lahko okusimo tudi na sejmih po vsej Nemčiji – v Stuttgartu, Münchnu, Aachnu, Nürnbergu, Kölnu, Berlinu in številnih manjših mestih, kjer je postal nepogrešljiv zimski prigrizek.

Razširil se je tudi v Švico, Avstrijo, Luksemburg, srečamo pa jo tudi na stojnicah v Belgiji, na Nizozemskem, Poljskem in Češkem.

Alzaška pica povezuje tradicijo in pristne domače okuse. Z našim receptom pa nam bo vedno uspel tudi doma:

Alzaška pica (Flammkuchen)

Alzaška pica, tudi pogača, tarte flambée ali flammkuchen, je prigrizek, ki ga poznamo predvsem s smučišč in prazničnih sejmov.

1 h
Enostavno

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.