Špinačo smo v Evropo prinesli iz Perzije približno v 12. stoletju. Najprej so jo gojili v Španiji, šele kasneje, okoli 14. stoletja, se je razširila po Evropi. Danes je njena svetovna proizvodnja okoli 26 milijonov ton. Še en zanimiv podatek, ki morda preseneti, je, da je špinača sorodnica rdeče pese in kvinoje. Sejemo jo običajno dvakrat na leto, februarja in marca, in nato še avgusta in septembra. Tako si jo zagotovimo celo leto. Nabiramo jo tako, da zmeraj trgamo zunanje, večje liste, da na sredini nastanejo novi.
Številni vitamini, folna kislina, antioksidanti
V špinači najdemo obilico hranilnih snovi in antioksidantov, nikakor pa ne smemo pozabiti na številne vitamine, med katerimi prevladujejo vitamin A, vitamini skupine B, C, E in K. Od mineralov prevladujejo železo, kalcij, kalij, magnezij, mangan, fosfor, cink in natrij. Gre ga bogat nabor, ki bo hitro okrepil naše zdravje. Špinača vpliva na zdravje oči, znižuje krvni tlak, zmanjšuje stres in zaradi antioksidantov ugodno vpliva na zaviranje rakavih obolenj. Nedvomno jo priporočajo nosečnicam, saj je odličen vir folne kisline, ki je še kako pomembna v času nosečnosti. A kljub vsem koristnim lastnostim se je naj zaradi kalija izogibajo tisti, ki so nagnjeni k ledvičnim kamnom in drugim obolenjem. Zaradi vitamina K, ki skrbi za strjevanje krvi, pa se ji naj izogibajo ljudje, ki uživajo zdravila za redčenje krvi.
Ne samo omaka, možnosti uporabe je ogromno
Špinačo lahko kupujemo celo leto. Če je le mogoče, kupujte lokalno pridelano, na ekološki način. Bodite pozorni, da so lističi temno zelene barve in brez poškodb. V kuhinji jo nato uporabimo svežo, blanširano, zamrznjeno ali sušeno. Največ hranil bomo zaužili, če bomo uživali svežo. Odrezana v hladilniku bo hitro izgubila hranila, zato ne čakajte predolgo in jo raje shranite v zamrzovalnik – zgolj lističe, ali pa jo pretlačite in zlijte v modelčke za ledene kocke. Če ne veste, kako bi uživali presno, jo za začetek dodajte solatam, v smutije, sendviče … Starejše liste lahko dodate juham ali blanširane testeninam in rižotam. Ne pozabite nanjo pri pripravi omlet, vsekakor pa ne pozabite na okusno špinačno omako.