Koleraba

Nekoč hrana revežev je danes nadvse popularna v kulinariki

M.K.
31. 8. 2024, 16.12
Deli članek:

Nadzemna koleraba ali kolerabija je v teh dneh primerna za bero. Koleraba je križanec med repo in divjim zeljem, in čeprav je nekoč veljala za hrano revnih, se ponovno vrača na krožnike.

Dreamstime
Odlikujejo jo malo kalorij in koristne snovi, ki služijo naši prebavi.

Res je, koleraba je dolgo časa veljala za hrano revnih, a naj poudarimo, da je ta zelenjava izjemno koristna za naše zdravje, med drugim pa tudi zelo okusna. Koleraba izvira iz Češke, poznajo jo tudi na Švedskem, kjer je pogosta sestavina številnih receptov. Pri nas jo poznamo v zelenobeli barvi, a naj vas ne preseneti, če jo boste zasledili tudi v belovijoličasti barvi, pri obeh pa je meso rahlo oranžno. Uporabljamo jo predvsem za pripravo različnih juh, pirejev in ocvrtih jedi, prav tako jo lahko dodate v solate.

Vir antioksidantov

V kolerabi najdemo veliko vitamina C, ki je v prehodnem času še kako pomemben, saj krepi obrambne mehanizme in preprečuje razvoj bolezni. V njej najdemo številne karotenoide, ki so prav tako močni in učinkoviti antioksidanti, spodbujajo delovanje imunskega sistema in preprečujejo ter zavirajo tvorbo nekaterih tumorjev. V kolerabi so tudi fitokemikalije, ki ščitijo jetra pred napadom škodljivih toksinov, in glukozinolati, ki preprečujejo nastanek tumorjev v telesu.

Na vrtu od pomladi do pozne jeseni

Nadzemno kolerabo sejemo večkrat zapored, od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Prvi poganjki poženejo že v dobrem tednu od setve. V poletnem času ji moramo zagotoviti ustrezno zalivanje, saj lahko zaradi premalo vlage plodovi olesenijo, kar pokvari njihovo kakovost. Da bi to preprečili, lahko grede pokrijemo z zastirko. Vsekakor pa ni treba čakati, da se plodovi povsem razvijejo, več kot užitni in uporabni so tudi mladi listi, ki jih lahko uporabite za pripravo solat ali jih dodate v juhe. Zrele gomolje odberite tik pred uporabo ali pa jih shranite v hladilnik oziroma hladno klet, podobno kot zelje.

Dreamstime
Obstajajo različne vrste, med njimi tudi povsem vijoličasta.

Okusna in zdrava juha iz kolerabe

Sestavine za 4-6 oseb: 2 kolerabi, 3 korenčki, 1 čebula, 3 stroki česna, 1 šopek peteršilja, 1 vejica timijana in majarona, 1 krompir, 1 liter vode, sol, poper, muškatni orešček, olje, 1 žlička kisle smetane. Priprava: Vso zelenjavo očistimo in narežemo. Kolerabo, korenček in krompir na kocke, čebulo, česen in peteršilj pa drobno sesekljamo. V kozico nalijemo nekaj olja in dodamo čebulo ter hitro popražimo do zlato rjave barve. Dodamo kolerabo, korenje in krompir ter pražimo pet minut. Nato zalijemo z vodo, dodamo timijan in majaron ter kuhamo napol pokrito, dokler vsa zelenjava ni skoraj povsem mehka. Nekje na sredini po okusu solimo in popramo ter dodamo še česen in peteršilj. Ko je koleraba kuhana, lonec odstavimo ter zelenjavo s paličnim mešalnikom pretlačimo. Postrežemo še vroče, okrašeno s ščepcem muškatnega oreščka in žličko kisle smetane.

Dreamstime
Uporabite lahko tudi liste kolerabe, ki bodo izboljšali okus solat in juh.

Koleraba v omaki

Sestavine za 2 osebi: 1 večja nadzemna koleraba (približno 500 g), žlica oljčnega olja,  3 dl jušne osnove ali vode, žlička posušenega majarona, žlička posušenega peteršilja, žlička kurkume, sol in poper po okusu.  Priprava: Kolerabo olupimo in narežemo na pol centimetre velike kocke. V kozici segrejemo olje in nanj stresemo kocke kolerabe ter dušimo nekaj minut. Dodamo začimbe, dušimo še minuto ali dve in ves čas mešamo. Kolerabo zalijemo z jušno osnovo ali vodo in kuhamo toliko časa, da se koleraba zmehča. Če je med kuhanjem popila vso tekočino, je malce prilijemo. Če pa je tekočine preveč, jo na močnejšem ognju kuhamo tako dolgo, da večina tekočine povre. Postrežemo z mesom iz juhe in praženim ali pire krompirjem. Če niste ljubitelji krompirja, lahko zraven postrežete tudi ajdovo kašo.