Navadni plešec

Čeprav velja za plevel, v sebi skriva izjemno zakladnico zdravja

M.K.
17. 8. 2024, 12.37
Deli članek:

Tokrat vam predstavljamo še en »plevel«, ki je koristen veliko bolj, kot si morda mislite. Naj vam razkrijemo, da je navadni plešec odličen antiseptik in diuretik, a smo na njegove koristne učinkovine sčasoma skoraj povsem pozabili.

dreamstime
Iz posušenega navadnega plešca pripravljamo poparek zoper krvavitvam, bolečim menstruacijam in hemoroidom.

Navadni plešec danes najdemo predvsem na travnikih in pašnikih, pogosto ga srečamo tudi ob cestah. Prisoten je skoraj po vsej Evropi, prepoznamo pa ga po krhkih pokončnih steblih, na vrhu katerih so nanizani drobni beli cvetovi, iz katerih se razvijejo luščki značilne srčaste oblike. Navadni plešec je zanimiv tudi zato, ker cveti vse leto, zaradi česar je osovražen predvsem na vrtnih gredicah.

Uporabni vsi nadzemni deli

V zdravilne namene so uporabni vsi nadzemni deli, ki jih lahko nabiramo vse od marca do novembra. Uporabljamo jih za čaje in tinkture, iz njih farmacevtska industrija pripravlja številne zdravstvene proizvode. Rastlina vsebuje zelo učinkovito eterično olje, prav tako holin, acetilholin, tiramin in flavonoide. Ker naštete učinkovine med shranjevanjem izgubijo nekaj moči, se priporoča uporaba sveže rastline.

Zaustavlja krvavitve

Navadni plešec so pogosto uporabljali pri ustavljanju krvavitev po porodu ter pri vseh oblikah notranjih krvavitev. V enake namene so ga uporabljali med prvo svetovno vojno, namesto zdravil za krčenje perifernih žil. Danes ga priporočajo predvsem kot blago sredstvo proti močnim menstruacijam in prav tako pri krvavitvah iz nosu. Navadni plešec je antiseptik in diuretik ter odlično dopolnilno sredstvo pri zdravljenju vnetega mehurja. Na splošno učinkuje proti vnetjem in krči tkiva. Dobro je vedeti, da lahko pripravke iz navadnega plešca uporabite pri zaustavljanju krvavitev želodca, črevesja, ledvic, pljuč ter iz ran na splošno. Uspešen pa je tudi pri uravnavanju krvnega tlaka.

Poparek

Pri močnih in bolečih menstruacijah ter hemoroidih uporabimo poparek ali tinkturo, pripravljeno na osnovi navadnega plešca. Poparek pripravimo tako, da štiri posušene rastline prelijemo s skodelico vrele vode in namakamo 15 minut. Nato precedimo in pijemo po požirkih do tri skodelice na dan.

Blagodejni čaj

Čaj iz plešca je nepogrešljiv tudi, kadar želimo razstrupiti svoje telo. V ta namen uporabljamo posušeno rastlino. Za pripravo 250 ml čaja uporabimo največ dve žlički posušene zeli, 15 minut jo namakamo v vreli vodi. Čaj pijemo po požirkih. Spodbuja krčenje in delovanje črevesja, pomaga zoper drisko, kot obkladek pri hemoroidih in pri težavah s krvjo v seču. V odlično pomoč je pri težavah z belim tokom; v tem primeru lahko čaj pijemo in se hkrati z njim umivamo. Nepogrešljiv je v času menopavze, saj lajša številne tegobe tega obdobja. V času prehladnih obolenj je dobrodošel v domači lekarni, saj uspešno zdravi kašelj. Učinkovit je tudi pri težavah z revmo in protinom, uravnava krvni tlak (previsokega znižuje, prenizkega zvišuje) in pripomore k uravnavanju srčnega utripa. Blagodejno učinkuje na ožilje. Nepogrešljiv je tudi pri zaustavljanju najrazličnejših krvavitev, tako iz črevesja in želodca kot iz pljuč in iz nosu. Pri teh težavah je priporočljivo k plešcu dodati zel njivske preslice. Poparek pripravimo tako, da čajno žličko mešanice poparimo z 2,5 dl vrele vode. Pijemo do dve skodelici čaja na dan.

Svež sok

Svež sok navadnega plešca se uporablja pri zaustavljanju notranjih krvavitev. Pripravimo ga tako, da dve pesti zelišča zmešamo s sto mililitri vode ter nato tekočino precedimo. Sok uživamo do trikrat na dan, po dve jedilni žlici z malo vode.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste