diabetes

Je sladilo stevia primerno za sladkorne bolnike?

Mare Koren
27. 4. 2021, 15.51
Deli članek:

Ali tudi vi to pomlad razmišljate o zdravih nadomestkih sladkorja? Med njimi je zagotovo stevia, o kateri vemo, da ima več pozitivnih učinkov. Ali veste, da je sicer tudi 200-krat slajša od sladkorja?

Pixabay
Stevia

Stevia velja za naravno sladilo, ki pa ima to prednost, da ne vsebuje ogljikovih hidratov in kalorij ter poleg tega ne povzroča kariesa in deluje antibakterijsko. Čeprav je celo do 200-krat slajša od sladkorja, je zdravju koristna in jo priporočajo tudi sladkornim bolnikom ter ljudem s čezmerno telesno težo.

Kako nastane

Stevio pridobivajo iz listov in plodov rastline Stevia rebaudiana, ki je sicer sorodnica nam znane kamilice. Zraste v majhen grm, prvotno pa izvira iz Paragvaja in Brazilije, a jo danes gojijo tudi drugje po svetu. In kje je skrita skrivnost te sladkosti? Strokovnjaki pojasnjujejo, da je skrivnost v kompleksni molekuli steviozid, ki je glikozid, sestavljen iz glukoze, soforoze in steviola. Če bi stevio pokusili v njeni naravni obliki, bi bila približno od 10- do 15-krat slajša od navadnega belega sladkorja, medtem ko so izvlečki kar od 100- do 300-krat slajši, najboljše pri tem pa je, da stevia ne vpliva na presnovo krvnega sladkorja.

Rotarijska ura na Ajdovščini praznuje 20. obletnico. Foto Rotary klub Ljubljana

Zanimivosti

Leta 2005 je Rotary klub Ljubljana svojemu mestu podaril ikonično uro

Zdrava ali nevarna?

Določene študije celo poročajo, da stevia znižuje raven glukoze. Različne raziskave so potrdile tudi izjemno bogastvo snovi v listih. Ti vsebujejo beljakovine, vlaknine, ogljikove hidrate, izdatno količino fosforja in železa, kalcija, natrija, magnezija, vitaminov A in C ter esencialnih olj. Tako so listi in njihovi izvlečki hranilno naravno prehransko dopolnilo, ki ima številne zdravstvene koristi. A obstajajo tudi raziskave, ki izpostavljajo nevarnosti, povezane z uživanjem stevie. Nedavno naj bi ugotovili možnost negativnega vpliva na črevesje. Zato pri uživanju stevie vseeno velja previdnost in naj bo le prehranski dodatek.

Kakšna je po okusu?

Stevia je po okusu precej sladka in edinstvena, a nam po zaužitju ostane v ustih tudi nekaj grenkobe. Grenkoba je večja ob manjši kakovosti stevie, pri kvalitetnih izdelkih tega priokusa skoraj ni zaznati. V primerjavi z drugimi, umetnimi sladili se sicer glikozidi na toploti ne razgradijo, kar je odličen razlog za uporabo stevie tudi pri peki in pripravi sladic.

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025