Kadar nastopi prehlad ali gripa je pomembno, da uživamo čim več tekočine, pri hrani pa pazimo, da izbiramo preprosto prebavljive obroke, polne mineralov, vitaminov in vlaknin, ki bodo pospešili naše okrevanje. Številni strokovnjaki in zdravniki se strinjajo, da se zdravljenje začne v želodcu. Če bomo torej izbrali primerno hrano, bomo posledično tudi prej ozdraveli. Po čem poseči in čemu se izogniti?
Juhe
Nikar ne odklanjajte juh. Topla juha je odlično zdravilo za sluznico bolečega grla. Če imate možnost, jejte zelenjavne juhe ali enolončnice. Te so idealna hrana v času prehladov, najbolje pa je, da jih lahko pripravite za več dni vnaprej. Tako se boste izognili vsakodnevni pripravi in si privoščili nujno potreben počitek. Ne pozabite tudi na zimzeleno »kurjo juh'co«, prežganko, ki bo uspela umiriti tudi želodčne težave, pripravite pa tudi jedi z ješprenjem, ki so polne prepotrebnih beljakovin in vlaknin ter vitamina C.
Jedem dodajte česen
Še zdaj pogosto slišimo, da česen zdravi vse tegobe, in v večini bi lahko trditev sprejeli za točno. Česen je priljubljeno ljudsko zdravilo, ki ga v času prehladnih obolenj nikakor ne smemo izpustiti z jedilnika. Ima antibakterijske in antibiotične lastnosti, krepi imunski sistem in uničuje črevesne parazite. Dodajte ga k solati, k jedem z mesom, surovega nastrgajte na popečen kruh …
Probiotiki
Vsem je dobro znano dejstvo, da moramo v času prehlada uživati jedi z veliko vitamina C, pri tem pa ne smemo pozabiti na probiotike. Ti nam pomagajo hitreje ozdraveti, saj so hrana za dobre bakterije, ki živijo v našem črevesju. Med odlične probiotike poleg mlečnih izdelkov, med katerimi prednjačijo kefir, skuta, probiotični jogurti in sirotka, spadata tudi kislo zelje in kisla repo. Oba sta bogata s probiotiki, vsebujeta pa tudi veliko vitamina C. Privoščite si segedin golaž, joto, bujno repo ...