Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Božanski marcipan lahko pripravite sami


Janja Grativa/Revija Maja
10. 2. 2017, 14.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:02
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V trgovinah je na voljo v majhnih zavojčkih, ki niso poceni, zato ne bo odveč, če ga bomo znali pripraviti sami. Res je enostavno!

marcipan.jpg

Marcipan je gosta pasta iz mletih mandljev in sladkorja, ki je uporaben kot nekakšen slaščičarski plastelin. Iz njega namreč lahko oblikujemo okrasne figurice za kolače, z njim »oblečemo« torte. Sicer pa ima zelo dolgo zgodovino in izvira iz Perzije. Po zapisih zdravnika Rhazesa, ki je živel med letoma 850 in 923, so ga uporabljali kot zdravilo, za preveze ran. Danes velja za evropsko prestolnico marcipana nemško mesto Battenberg in od tam je tudi najslavnejša sladica - Battenbergov kolač.  

Sestavine za domači marcipan:

200 g celih mandljev (s kožo)

180 g sladkorja v prahu

10 kapljic grenke mandljeve arome

Po želji: rožna voda, pomarančni sirup


Priprava:

  1. Cele mandlje najprej prelijemo z vrelo vodo, malce počakamo in jim potem zlahka odstranimo kožo. Olupljene mandlje še enkrat splaknemo.
  2. Mandlje osušimo in stresemo v sekljalnik. Na drobno jih sesekljamo oziroma zmeljemo. Vmes premešamo.
  3. Dodamo sladkor v prahu, rožno vodo, mandljevo aromo in z rokami dobro zgnetemo. Če želimo marcipan z okusom oziroma aromo, dodamo še nekaj žlic pomarančnega sirupa.
  4. Marcipan oblikujemo v štručko, jo zavijemo v prozorno folijo in shranimo v hladilniku.

Majin nasvet

  V receptu lahko sladkor v prahu zamenjamo tudi z medom (dodamo ga ravno polovico količine mandljev v receptu). Za diabetike pa ga lahko pripravimo tudi z umetnim sladilom. V tem primeru na 100 g mandljev odmerimo poldrugo žlico tekočega sladila. 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.