Ta svetovna uspešnica med dietami pa se starosti naravnost veseli, kajti skrbno izbrana hrana, v kateri je dovolj prostora za številne priboljške, tako sladke kot slane, nas najprej oklesti za tri kilograme na teden, potem pa še izboljša razpoloženje in zašili sive celice. Srečnice, ki so se je lotile, so se po mesecu ali dveh počutile za od 10 do 20 let mlajše!
Okusna pot do hujšanja
Ne le da je dieta hitra in nadvse učinkovita, pač pa zagovarja uživanje živil oziroma iz njih skuhanih jedi, ob katerih si obliznemo prste in ki jih obožujemo predvsem pozimi: sira, slanine, čajnega masla. Še več, priporoča hrano, ob kateri tisti zdravstveno bolj ozaveščeni najprej pomislijo na holesterol, ki pa, kot poudarja avtor diete dietolog dr. David Perlmuter, še zdaleč ni tako nezdrav, kot kar naprej poslušamo in beremo. Holesterol je namreč ključnega pomena za brezhibno delovanje možganov, kar so dokazale številne raziskave.
Švedski dietologi pa so potrdili, da ljudje, ki jedo polnomastne mlečne izdelke, shujšajo dvakrat več in hitreje kot tisti, ki prisegajo na posneto mleko, jogurt in skuto. »Najpomembnejše spoznanje je, da če hranimo možgane s pravo hrano, ti potem poskrbijo, da lažje nadzorujemo občutek lakote,« poudarja dr. Perlmuter.
Kako je torej treba jesti?
Dodajte neomejeno količino začimb in zelišč, predvsem pa neškrobne zelenjave, ki vsebuje obilo antioksidantov, ti pa še dodatno ščitijo možgane.
Pravila so več kot preprosta: v vsakem glavnem obroku naj bi bilo za pest beljakovin, pri čemer izbirajte meso divjih oziroma prostopašnih živali. V njih je namreč več maščobnih kislin omega 3, ki dokazano blažijo tudi depresijo in anksioznost. Dodajte neomejeno količino začimb in zelišč, predvsem pa neškrobne zelenjave, ki vsebuje obilo antioksidantov, ti pa še dodatno ščitijo možgane.
In končno so na vrsti možganom prijazne maščobe. Najbolje, da so iz ekološkega čajnega masla, sira, slanine, semenk in oreščkov, avokada, oliv oziroma oljčnega olja, kokosa in kokosovega masla.
Na dnevnem meniju naj bo tudi porcija sadja z manj sladkorja, od kivija, jagodičevja do jabolk, za priboljšek pa le sezite po rebru temne čokolade, kozarcu rdečega vina ali pa namesto tega krožnik napolnite s pol skodelice ogljikovih hidratov brez glutena, torej z rižem, ovsenimi kosmiči ali fižolom.
Zakaj holesterol pomaga pri hujšanju?
Hrana, ki ni osiromašena te maščobe, naredi možgane občutljive za hormone, ki nadzirajo lakoto, zato je lažje izbirati zdravo hrano, ne da bi vas skrbele porcije. Ker bodo živčne povezave naravnane na »zdravje«, se boste z lahkoto odpovedali preveč sladkim jedem in tako poleg tega nadzirali še hormon inzulin, ki v prevelikih količinah povzroča trebušno debelost.
Kako do lastnega jedilnika?
Vsak glavni obrok naj vsebuje porcijo beljakovin ter od ene do dve porciji zdravih maščob. Zelenjava, ki ni fižol, krompir ali koruza, je dobrodošla v neomejenih količinah. Dovoljena je celo občasna kava s smetano, vendar naj bo brez sladkorja ali umetno slajena.
Že med hujšanjem je na jedilnik dovoljeno dati kakšen sadež, boljši so tisti z manj sladkorja, željo po sladkem potešite s temno čokolado, poživi pa vas lahko kozarec rdečega vina. Če ničesar od tega ne marate, vam pripada dodatne pol skodelice rjavega riža ali fižola ali kosmičev.
Predlogi jedilnika za en dan
Nobenega smisla nima natančno opisovati, kako velike naj bodo porcije: poslušajte telo in jejte toliko, da boste prijetno siti.
Za zajtrk zmešajte tretjino skodelice orehov, četrt skodelice kokosovih kosmičev, tretjino skodelice jagodičevja ter slabo skodelico mandljevega mleka. Za kosilo naj bo pečen piščanec, narezan v skledo pisane solate, ki ste ji dodali še nekaj mandljev ter jo okisali z jabolčnim kisom. Dobra izbira je tudi tuna s sesekljano zeleno z olivnim oljem, gorčico in kisom. Servirajte zavito v liste rdečega zelja, skupaj z nekaj kockami sira.
Za večerjo si privoščite goveji zrezek s paradižnikom in mocarelo ter špinačo z žlico oljčnega olja. Lahko pa pojeste polovico sočne klobase s paradižnikom in čebulo. Čez dan imate lahko dva prigrizka - pest oreščkov ali nekaj oliv ali v trdo kuhano jajce oziroma ostanki mesa od kosila ali večerje s sesekljano zelenjavo.