Zanimivosti

Stoletje razvoja elektrifikacije Slovenije

Oglasno sporočilo
27. 9. 2024, 08.34
Posodobljeno: 27. 9. 2024, 08.39
Deli članek:

Od prvega prenosa elektrike do sleherne vtičnice

Razdelilna transformatorska postaja, kamor je pripotovala elektrika iz hidroelektrarne Fala.

Slovenija v letošnjem letu obeležuje stoletnico prvega prenosa elektrike med dvema krajema. Pred natanko sto leti je bila električna energija prvič prenešena od svojega vira v Hidroelektrarni Fala do razdelilne transformatorske postaje Laško. To je bila prelomnica, ki je spremenila tok časa: z njo se je na Slovenskem začela elektrifikacija, ki je tudi v naših krajih omogočila industrijsko revolucijo.

Elektrika. Nevidna sila, ki napaja naš vsakdanjik, je vseprisotna in nujna za obstoj družbe. Tako zelo je samoumevna in vpeta v naš obstoj, da jo opazimo šele, ko je zmanjka. Pa vendarle je naša realnost, ki temelji na tej dobrini, izjemno kratkega veka. Še pred nekaj desetletji so bili dolgotrajnejši električni mrki nekaj običajnega, pred dobrim stoletjem se je svet šele srečeval s prvimi električnimi žarnicami in parnimi stroji. Začetek elektrifikacije je tako neobhodno povezan z razvojem moderne družbe in industrijske revolucije, ki je dala temelje sodobnemu gospodarstvu. Jubilej bomo zato v družbi ELES v začetku oktobra tudi slavnostno obeležili.

Čeprav majhna, je bila Slovenija nenehno v koraku s časom že od začetka razvoja elektrifikacije. Medtem ko so žarnice na Slovenskem zasvetile v osemdesetih letih 19. stoletja, so prvi trifazni izmenični daljnovod vzpostavili leta 1897 v hidroelektrarni na Fužinskem gradu. Kot prelomnico v razvoju elektroprenosne dejavnosti na Slovenskem pa štejemo vzpostavitev prenosne povezave med Hidroelektrarno Fala in razdelilno transformatorsko postajo Laško. Ta prenos je bil za tisto obdobje izjemen inženirski dosežek; a bil je še mnogo več kot to.

Pospešek elektrifikacije in industrializacije

Ta povezava je sprožila skokovit družbeni in industrijski napredek, tudi zato, ker je bila hidroelektrarna Fala takrat najsodobnejša hidroelektrarna v Evropi. Investitorji hidroelektrarne, ki je bila zgrajena za potrebe tovarne dušika Ruše, so bili Švicarji, ki so kapitalsko obvladovali tudi tovarno.

Z izgradnjo dvosistemskega 80 kilovoltnega daljnovoda od hidroelektrarne Fala do razdelilne transformatorske postaje (RTP) Laško leta 1924 je bil v Sloveniji in tudi širši regiji  prvič omogočen prenos električne energije na daljše razdalje. Ta prva daljnovodna povezava je bila dolga kar 77 kilometrov. Takrat so v Laškem za upravljanje in vzdrževanje RTP prvič zaposlili štiričlansko ekipo, ki so jo sestavljali obratovodja, dva stikalca in ključavničar. Še istega leta so RTP Laško povezali tudi s Termoelektrarno Trbovlje, hkrati pa je bilo v tem obdobju vzpostavljeno še prvo paralelno obratovanje v večjem obsegu. A tisti prvi prenos pomeni začetek razvoja elektroprenosne dejavnosti na Slovenskem, ki jo danes opravlja družba ELES, operater kombiniranega prenosnega in distribucijskega omrežja. Tako slednja kot njene predhodnice pravzaprav vse odtlej nenehno upravljajo in skrbno razvijajo stabilno in zanesljivo elektroenergetsko omrežje. To je namreč v minulem stoletju neprenehoma raslo, se širilo in povezovalo, hkrati so gradili hidroelektrarne na Dravi, Soči in Savi, ter termoelektrarne. Elektrika je postopoma prihajala v vse bolj oddaljene kraje. 110 kilovoltno povezavo so prvič uvedli med drugo svetovno vojno leta 1943. Nato je nastopil čas, da se Slovenija poveže tudi navzven.

Povezani s svetom

To se je zgodilo pred šestdesetimi leti, leta 1964 z ustanovitvijo regionalne skupine SUDEL, ki je povezovala Slovenijo, Avstrijo in Italijo, ter omogočila povezovanje slovenskega omrežja z zahodno Evropo. Mednarodno povezovanje, ki so ga vzpostavili pred šestdesetimi leti, se danes le še krepi. Elektroenergetski sistem Slovenije je tesno povezan s sosednjimi in je del evropskega energetskega trga, ki omogoča čezmejno trgovanje z električno energijo. ELES je aktiven član vseevropskega združenja sistemskih operaterjev ENTSO-E, ki ima ključno vlogo pri oblikovanju zanesljivega evropskega energetskega omrežja.

V družbi ELES skupaj s tujimi partnerji ves čas razvijajo tudi inovativne storitve in projekte, kot so SINCRO.GRID, NEDO in GreenSwitch, ki bodo Sloveniji – in Evropo- pripeljale v zeleno prihodnost. To je namreč izziv, s katerim je soočen ne le slovenski, ampak pravzaprav vsi globalni elektroenergetski sistemi. Zeleni prehod v ogljično nevtralno družbo bo do leta 2050 zahteval gradnjo številnih novih, brezogljičnih virov energije ter krepitev prenosnega in distribucijskega omrežja, ki bo omogočalo razpršeno proizvodnjo, uvajanje novih tehnologij, pretvorbo v vodik, hrambo energije …Družba ELES kot članica Vodikovega konzorcija tudi na področju takšnih novih tehnologij še enkrat več orje ledino.

Gradnja prve daljnovodne povezave med hidroelektrarno Fala in RTP Laško.

Estrada

Michael Douglas Catherine Zeta-Jones
Catherine Zeta-Jones

(Foto) Povsem gola čestitala Michaelu Douglasu za 80. rojstni dan: "Zmanjkuje mi idej"

Elizabeth Taylor
Serija v treh delih

Novo vrednotenje filmske dive: Uporniška zvezdnica Elizabeth Taylor v novem dokumentarcu

zala smolnikar - sr
Prisega na stik v živo

Pianistka Zala odšla na zmenek kar z madežem na beli obleki

001-CURE
Alone

The Cure s prvo novo skladbo po letu 2008

Screenshot_9
Podobe norcev

Lady Gaga je pripravljena na Jokerja: nov album in video za Louvre sta zunaj

lima-len
Na tekmo v Stožice

Istran Lima Len: "Špricarja v življenju nisem pokusil!"

Zanimivosti

mirela smajić
Nepričakovani trenutki jasnosti

Lucidnost pred smrtjo: vrnitev jaza pred smrtjo

Mitja Podpečan Špela Ajdišek Jure Planinšek (00000002)
Zanimivosti

Na katere roke morajo paziti podjetja, ki uporabljajo umetno inteligenco?

SPAR_StartajSlovenija-Svet24-uvodna
Zanimivosti

Razvajajte se z novimi izdelki Štartaj Slovenija in podprite slovensko podeželje

les
Zanimivosti

Bivanje z lesom je zdravo, okolju prijazno in energetsko učinkovito

umetno-dihanje
Življenje premagalo smrt

Štiriletni deček čudežno presenetil zdravnike in si zaslužil nov začetek

dezinformacije, splepota, gov, slovenia
Zanimivosti

Nevidna grožnja, ki oblikuje naše mnenje