Barvne vpletene kitke

Navihana poletna frizura s pisanimi kitkami ter kredami za lase

T.D.
3. 8. 2024, 20.55
Deli članek:

Vas vaša deklica že dlje prosi za barvne pramene? Morda ste celo že popustili, misleč, da gre le za malo barve – kako bi ji le lahko škodila?

dreamstime
Barvne vpletene kitke so med deklicami vse bolj priljubljen način nošenja frizure.

V poplavi modnih trendov, številnih lepotnih nasvetov, predvsem pa objav znanih zvezdnikov in vplivnežev, ki imajo večinoma mlade sledilce, ne preseneča, da si želijo biti že zelo mlade deklice in tudi fantje čim bolj podobni svojim vzornikom in vrstnikom. Dejstvo je, da so otroški lasje tanjši in bolj krhki od las odraslih, zato je treba z njimi ravnati še posebej nežno. Mnogi dermatologi svarijo, da barvanje las ni primerno za mlajše od 16 let. Opozarjajo, da otroški lasje doživijo obilico sprememb od rojstva do pubertete in so s kožo vred občutljivejši ter bolj nagnjeni k alergijskim reakcijam na barvo oziroma belilo. Najnevarnejši so amonijak, vodikov peroksid in tako imenovan parafenilendiamin, ki se običajno uporablja pri trajnem barvanju las. Tovrstne kemikalije lahko namreč povzročijo težave z lasmi, lasiščem, zaradi vdihavanja kemikalij pa lahko pride pri otrocih, ki imajo težave z dihanjem, tudi do resnih zapletov.

Agresivni izdelki trajno spremenijo bravo las

Delno obstojne barve vsebujejo molekule neposrednega barvila, ki pa lahko prodrejo v las. Naložijo se na plast povrhnjice in znotraj nje ter obdajo sredico brez spreminjanja naravnega melanina. Vendar te molekule prav tako niso vezane na lasne proteine, zato se barva z umivanjem sčasoma odstrani. Obstojnost takšnih barvil je običajno od šest do osem umivanj. Če se odločite za barvanje s tovrstnimi barvami, uporabite zaščitno kapo za pramene, vedno pa naredite test na otrokovi koži, da bi se izognili alergijski reakciji. Obstojne ali oksidativne barve so za otroške lase preveč agresivne in škodljive. Tovrstne barve običajno vsebujejo vsaj dve komponenti, ki ju moramo tik pred uporabo zmešati. V tubi so prekurzorji barvil in alkalna snov, plastenka pa vsebuje vodikov peroksid. Ta barvila spremenijo naravni lasni pigment in so lahko – odvisno od formulacije – delno obstojne ali obstojne. Te vrste barv za lase se najpogosteje uporabljajo in jih ni mogoče odstraniti z umivanjem las. Ustvarijo učinek, odporen proti spiranju, in dolgoročno spremenijo barvo las.

Neobstojne barve

dreamstime
Otroški lasje so tanjši in bolj krhki od las odraslih, zato je treba z njimi ravnati še posebej nežno.

Najmanj tvegane so zato začasne barve. Če boste sami pobarvali otroku lase, se držite zgolj njih. Začasne barve za lase se odstranijo z umivanjem las. Običajno so ti izdelki že pripravljeni za uporabo in ni treba predhodno mešati več komponent. Ne prodrejo v lasno vlakno, temveč se naložijo na površino lasu. Zadnja leta so precej popularne krede za lase, ki ne vsebujejo škodljivih snovi, na lase pa jih je preprosto nanesti in odstraniti z umivanjem. Prav tako lahko poskusite z naravnimi sredstvi, kot so čaj ali nekatera zelišča, ki prav tako obarvajo las.

Poletni hit

Barvne vpletene kitke so med deklicami zadnja leta priljubljen način nošenja frizure, saj dajejo videz prave male morske deklice in so kot nalašč za brezskrbne poletne dni. Na spletu ali v drogeriji kupite kitko umetnih las v poljubni barvi, nato pa jih vpletete v kito skupaj z lasmi svoje deklice.

Estrada

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste