Trappa je ena redkih picerij, v katerih so za pečjo glavne ženske. Največkrat zato tam lopar vihti Barbara Žalik, mojstrica, ki je zadolžena tudi za kreativno plat ponudbe. In mimogrede, letos se je izjemno izkazala na državnem prvenstvu picopekov ter le za las zgrešila uvrstitev na najvišje stopničke. Poleg nje tam največkrat srečate vodjo strežbe Anžeta Vukašinovića, ki skrbi, da se gostje počutijo odlično. Skupaj sta uglašen tandem, zaradi katerega je Trappa prijetna in priljubljena picerija. In prav z njima smo pokramljali ob zadnjem obisku.
Ljudje, ki jih to veseli
Peč, ki je središče vsake resne picerije, je v Trappi zakurjena vse od novembra 2018 in sploh ni kar tako. V njej se vrti ogromen kamen, na katerem se pice neo-napolitanskega sloga spečejo v kakšni minuti in pol. Picerijo je pred petimi leti ustanovila ekipa mladih zanesenjakov z izkušnjami v sodobni kulinariki. In še danes se močno čuti, da Trappo vodijo ljudje, ki jih to veseli. In to zelo šteje!
Bistvo Trappe so prav napredne ideje, med njimi lastne droži, ki jih neprekinjeno negujejo že deset let še iz časov kultnega bistroja Luda, ki ga je ekipa vodila pred picerijo in v katerem so pekli svoj kruh. Te droži so kot domača žival, brez katere ne gre. In ne nameravajo se jim odreči, pribije Barbara, saj je to najbolj trajnostni način, ki za testo dejansko zahteva le moko, vodo in sol. Poleg tega je zaradi njih in ustrezne fermentacije pica napolitanskega videza lažje prebavljiva. K temu svoje dodajo še nadevi izključno iz izbranih prvovrstnih sestavin, številne med njimi so z zaščiteno geografsko označbo. Nadevi so tako klasični kot precej sodobni, a v nobenem primeru preveč ekscentrični. »Ravno prav, da jih gostje zelo radi preizkušajo.«
Poleg pic še druge dobrote
Trappa je bila tretja picerija po vrsti v Ljubljani s tovrstnim slogom pic z dolgo fermentiranim testom, zato so gostje ta slog že poznali in ga že na začetku tudi hitro sprejeli. »Poleg tega se trudimo biti zelo inkluzivni z lepo povezano celoto pic in ambienta, smo zelo prijazni družinam, otroci imajo na voljo svoj kotiček za ustvarjanje.« Svetel in zračen prostor, ki je v industrijskem, a zelo prijetnem slogu z intimnimi kotički, je bil leta 2019 celo nagrajen za najboljši interjer. Deluje namreč tako, da se »pri nas počuti enako dobro nekdo, ki se pripelje z najnovejšim mercedesom, in recimo študent. To se nam zdi zelo pomembno.«
In v Trappi se je že večkrat prijetno počutila tudi naša ekipa. V Trappi so poleg izvrstnih pic na voljo predjedi oziroma prigrizki, tapasi, med njimi kraljujejo izjemen tatarski biftek in rakci iz peči. Na voljo so še burgerji, dve vrsti lazanje, gratinirane školjke in bogate solate. Seveda ne gre brez sladic, med katerimi kraljuje tiramisu. Ob vsem tem velja izpostaviti krasen nabor ekoloških vin in penin ter kar nekaj vrst piva. Da domače kombuče in ledenih čajev niti ne omenjamo. Vse to ob prefinjeno izbrani glasbeni spremljavi.
Zlasti popoldne in ob koncu tedna je parkirnega prostora na pretek, srčna ekipa pa z odličnimi picami in drugimi dobrotami po normalnih cenah poskrbi, da se boste v Trappi počutili dobro. Kot smo se tudi mi.