Pomlad nam ponuja obilo prve sveže zelenjave in mednjo spadajo tudi šparglji. Če so še do nedavnega za mnoge predstavljali nekakšen eksotičen dodatek k prehrani, pa danes že pogosto zaidejo na marsikatero mizo.
Tokrat vam ponujamo recept za lahko večerjo - kremno špargljevo juho.
Zanjo potrebujemo:
3 rezine (bolj mesnate) slanine
1 jedilno žlico ekstra deviškega olivnega olja
1 srednje velik sesekljan por ali 1 srednje veliko čebulo
2 sesekljana srednje velika stroka česna
2 srednje velika krompirja (olupljena in narezana na približno 1 cm debele rezine
1/2 litra zelenjavne ali piščančje jušne osnove
200 g na približno 2 cm dolge rezine narezanih špargljev, nekaj vršičkov, dolgih cca. 3-5 cm shranite za kasneje.
5 jedilnih žlic grškega jogurta
PRIPRAVA
V posodi, v kateri boste kuhali juh na olivnem olju prepražite krompir in por približno 2-3 minute oziroma tako dolgo, da por ovene. Dodajte sesekljan česen in pražite samo toliko, da zadiši (cca. 30 sekund).
Dodajte še narezane šparglje, na hitro popražite in premešajte in zalijte z vročo jušno osnovo. Solite in poprajte. Kuhajte tako dolgo, da se krompir zmehča. Vse skupaj prelijte v blender in zmiksajte, da nastane kremasta tekočina.
Kremno juho prelijte nazaj v posodo, v kateri ste kuhali, vrite še nekaj minut in občasno premešajte. Odstavite in v juho vmešajte jogurt.
Pustite stati nekaj minut, da se okusi premešajo, medtem pa na čisto malo maščobe (lahko tudi brez nje), hrustljavo zapecite slanino.
Poleg zapecite tudi vršičke špargljev.
Ko je slanina pečena, juho nadevajte v krožnike ali skodelice in na vrh položite slanino in popečene špargljeve vršičke. Posipajte s sesekljanim drobnjakom ali dodajte še malo grškega jogurta.
Ker je slanina slana, pazite, da juhe ne boste preveč solili.
Dober tek.
ALI STE VEDELI?
- Kar tri leta traja, da špargelj zraste iz semena do višine, ko ga lahko poberemo.
- Šparglji povzročajo, da urin dobi poseben vonj, vendar vsi ljudje tega vonja ne zaznajo. Gre za genetsko povzoročeno nesposobnost zaznavanja tega vonja.
- Čeprav so šparglji mediteranska rastlina, je slovenska "prestolnica špargljev" je Dolga vas blizu Lendave v Prekmurju.
- Šparglji so bili priljubljena jed rimskega cesarja Avgusta, ki je imel posebne "špargljeve enote", ki so mu iskale najboljše šparglje po Rimskem cesarstvu in mu jih dostavljale v Rim.