Zanimivosti

Kaj pomeni gladka, ostra in namenska moka

Z.F.
29. 1. 2021, 21.41
Posodobljeno: 12. 11. 2024, 07.47
Deli članek:

Arhiv Svet24
Namenska moka

GLADKA MOKA Je fino mleta, zato lepše vzhaja, lažje jo je zamesiti, testo pa je nekoliko bolj lepljivo. Primerna je za peko peciva, vlečenega testa, domačih testenin, kruha, pogač ...

Arhiv
Ostra moka

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Njena.si

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

OSTRA MOKA Ima večje delce od gladke in je bolj rumenkasta. Pri pripravi testa potrebujemo več vode, testo počasneje vzhaja. Primerna je za izdelavo krhkega peciva, žličnikov, njokov, palačink, za zgoščevanje omak in juh.

NAMENSKA MOKA Pogosto je označeno, čemu je namenjena (vzhajano testo, vlečeno testo, krofi). Kakovost je prilagojena specifičnim zahtevam, uporabljene so izbrane vrste pšenice in dodani postopki, ki izboljšajo lastnosti. Ta moka je namenjena tudi manj izkušenim kuharjem za ustvarjanje kakovostnih pekovskih izdelkov.

DURUM MOKA Izdelana je iz pšenice trdega zrna. Ta moka se najpogosteje uporablja za testenine, a je zaradi žilavosti in neelastičnosti testa neprimerna za pripravo kruha in pekovskih izdelkov.

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025