Zanimivosti

Specite sami ajdov kruh z orehi

A.K., Maja
1. 5. 2019, 16.01
Posodobljeno: 1. 5. 2019, 16.26
Deli članek:

Za vas smo pripravili recept za slasten ajdov kruh z orehi.

Revija Maja
Ajdov kruh z orehi

Ajdov kruh z orehi

Sestavine:
700 g polbele moke
300 g ajdove moke
1 kocka kvasa (42 g)
150 ml toplega mleka
ščepec sladkorja
sol
približno 500 ml vode
50 ml olja
100 g orehov (narezani)

Priprava:

Kvas damo v toplo mleko, dodamo ščepec sladkorja in pustimo shajati.

V posodo damo ajdovo moko in jo poparimo s 300 ml vrele vode, premešamo. Nekaj časa počakamo, da se malo ohladi, nato dodamo polbelo moko in olje, solimo, primešamo vzhajani kvas in zalijemo s preostalo vodo ter dodamo še narezane orehe. Dobro premešamo in zgnetemo. Pustimo vzhajati na toplem eno uro, nato še enkrat pregnetemo, oblikujemo v hlebček in ga damo na pomokan prt v pehar. Pustimo vzhajati na toplem še približno 30 minut, nato previdno stresemo na vroč pekač in damo v vročo pečico na 250 °C. Pečemo pri 250 °C 10 minut, nato zmanjšamo na 190 °C in pečemo še 50 minut.

Objavljeno v reviji Maja št. 7, 29. 3. 2019.