Zanimivosti

Čemaževa juha za slasten uvod v kosilo

Marjana Ogorevc Žgalin
16. 4. 2019, 11.01
Deli članek:

Zelena je barva pomladi. Naravo preplavi z obetom novega življenja, na krožniku nam vzbuja tek in vrača svežino, ki vsem prija po koncu zime.

Revija Zarja
Čemaževa juha

Čemaževa juha

Za 4 osebe

Priprava: 25 minut

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Ekipa

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

Sestavine: Za juho: 1 čebula, 2 mladi čebuli, 2 žlici olja, 1 l čiste zelenjavne juhe, 150 g čemaževega pesta, 100 g kisle smetane, 4 slani krekerji, svež čemaž za posip.

Za pesto: 150 g čemaža, 3 stroki česna, 100 g orehov, 200 ml olja, sol, poper, 100 g parmezana.

Priprava: Čebulo olupimo in sesekljamo. Mladi čebuli narežemo na obročke. Oboje popražimo na olju. Solimo, popramo in zalijemo z juho. Zavremo in 10 minut kuhljamo. Za čemažev pesto čemaž splaknemo z mrzlo vodo in osušimo. Z orehi ga v mešalniku ukašimo in dodamo olje. Solimo, popramo, dodamo nariban parmezan. V juho vmešamo 150 g čemaževega pesta, dodamo kislo smetano, dobro premešamo. Potresemo z narezanim svežim čemažem in postrežemo s slanimi krekerji.

Objavljeno v reviji Zarja št. 15, 9. 4. 2019.

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025