Zanimivosti

Čemaževa juha za slasten uvod v kosilo

Marjana Ogorevc Žgalin
16. 4. 2019, 11.01
Deli članek:

Zelena je barva pomladi. Naravo preplavi z obetom novega življenja, na krožniku nam vzbuja tek in vrača svežino, ki vsem prija po koncu zime.

Revija Zarja
Čemaževa juha

Čemaževa juha

Za 4 osebe

Priprava: 25 minut

Sestavine: Za juho: 1 čebula, 2 mladi čebuli, 2 žlici olja, 1 l čiste zelenjavne juhe, 150 g čemaževega pesta, 100 g kisle smetane, 4 slani krekerji, svež čemaž za posip.

Za pesto: 150 g čemaža, 3 stroki česna, 100 g orehov, 200 ml olja, sol, poper, 100 g parmezana.

Priprava: Čebulo olupimo in sesekljamo. Mladi čebuli narežemo na obročke. Oboje popražimo na olju. Solimo, popramo in zalijemo z juho. Zavremo in 10 minut kuhljamo. Za čemažev pesto čemaž splaknemo z mrzlo vodo in osušimo. Z orehi ga v mešalniku ukašimo in dodamo olje. Solimo, popramo, dodamo nariban parmezan. V juho vmešamo 150 g čemaževega pesta, dodamo kislo smetano, dobro premešamo. Potresemo z narezanim svežim čemažem in postrežemo s slanimi krekerji.

Objavljeno v reviji Zarja št. 15, 9. 4. 2019.