Zanimivosti

FOTO: V pražen krompir so dodali divjega prašiča, paprike, feferone in celo grozdje

J.A.
6. 9. 2015, 07.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

80 ekip, tri tone in pol krompirja, okoli 4.500 obiskovalcev - to je statistika letošnjega festivala praženega krompirja v Mokronogu, ki je ta tradicionalni dogodek gostil že drugič. V tem kraju na Dolenjskem je namreč potekal tudi prvi festival, katerega statistika je bila bistveno bolj borna, tedaj je nastopilo le 20 ekip.

J.A.

J.A.

"Tako, kot je tokrat zastopana vsa Slovenija, doslej še ni bila, pričakovali pa smo nekaj več tujih pražilcev krompirja," je povedal predsednik Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi Alojz Gregorčič iz Mokronoga in dodal, da so tuje ekipe z Madžarske, iz Avstrije, Nemčije ter Anglije.

Čeravno včerajšnja sobota vremensko gledano ni bila popolna, ves čas je dež ljudi silil, da so odpirali dežnike, pa je bilo vzdušje v Mokronogu zelo sproščeno. Kako tudi ne, na vseh stojnicah se je dobro jedlo in marsikje tudi pilo, in to brezplačno. Bil je to pravi praznik praženega krompirja na več kot 100 načinov. Vsaka ekipa je pripravila vsaj eno vrsto praženega krompirja, večina pa dve ali več.

Mnogi so se vsaj v prvem delu priprave držali stare preverjene recepture: na masti so prepražili čebulo, ji dodali narezan kuhan in olupljen krompir, posolili ter pražili. Največje razlike so nastajale v nadaljevanju, v krompir so namreč dajali vse mogoče dodatke, od dobre stare slanine in klobas, paprike, feferonov do gob, jajc, čemaža, divjega prašiča, prleške tunke, jabolk, grozdja in še česa.

Nekateri kuharji so z veseljem razkrili recepte, drugi jih niti slučajno niso hoteli deliti z drugimi. Večini ni bilo mar za to, ali jim kuharji izdajo zadnjo podrobnost ali ne, s posodicami, ki so jih prinesli s seboj ali so jih kupili na stojnici organizatorjev (tam so prodajali res lične glinene posode z lesenimi žlicami po pet evrov), so hodili sem in tja, od ene jedi do druge in okušali krompirjeve specialitete.

V spremljevalnem kulturnem programu, ki ga je vodila Petra Krnc, so nastopili: Občinski pihalni orkester Trebnje, Ženski pevski zbor DKŽ Tavžentrože s Trebelnega, Leseni rogisti, lutkovna skupina Mokre tačke in nepogrešljivi Mokronožci, domači osnovnošolci, mladi harmonikarji VTD Trebelno, plesalke Cowboy girls, Folklorna skupina Šenčur, pozno popoldne pa je za zabavo začela skrbeti skupina Češnjev cvet.

Omeniti je treba še to: ker je bil dan res vlažen, in ker so prišleki avtomobile parkirali na razmočenih travnikih, so organizatorji poskrbeli celo za posebno traktorsko dežurno službo, ki je do ceste privlekla vse tiste, ki so zagazili v blato. Bravo, organizaciji ni mogoče prav nič očitati!

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste