Zakaj so v Slivju ribe in ne slive?




V vasici Slivje na Dolenjskem, ki ima samo sedem hišnih številk, je pet kmetij, ena izmed njih se ukvarja z ribogojstvom. Pet desetletij nazaj je stari ata Lojze željo po pridelavi rib za domače vzel resno ter naredil majhen, naraven ribnik, vanj pa vnesel nekaj postrvi. Te so pridno rasle in v družinski jedilnik vnesle raznolikost, ki je družina do tedaj ni poznala. Kmalu je bilo rib v ribniku preveč za lastno porabo, zato so začeli podarjati ribe sorodnikom ter sovaščanom. Kmalu zatem je vzklila ideja o ribogojnici, ki bi pridelovala ribe za prodajo ter tako kmetiji Goričar prinašala dodaten vir dohodka, kupcem pa ponudila zdravo hrano. Ribogojstvo Goričar sedaj vodi že tretja generacija in je ena vodilnih ribogojnic ter največja ribogojnica postrvi v Sloveniji.
Tako kot jih razvaja mama Irena z okusnimi ribjimi jedmi, so tudi v Ribogojstvu Goričar poskrbeli, da zadostijo gurmanskim potrebam svojih kupcev. V ponudbi imajo sveže očiščene postrvi, file bele in rdeče postrvi, občasno pa tudi ribja nabodala in namaz iz prekajene postrvi.
Da prispevajo k zmanjševanju odpadne hrane in podaljšanju roka uporabe ribjih izdelkov so v Ribogojstvu Goričar še posebej ponosni na dimljene postrvi, ki jih pripravljajo skozi celo leto, njihov rok uporabe pa je kar tri mesece. Strankam so na voljo toplo in hladno dimljene cele postrvi ali fileji. Toplo dimljenje poteka hitreje pri višji temperaturi, hladno dimljenje pa dalj časa pri nižji temperaturi. Dimljeni izdelki ribogojnice Goričar so ena izmed rešitev, ko ste v stiski s časom, saj lahko na hitro pripravite kosilo ali pa odličen lahek prigrizek za obiske.
Okusne dimljene izdelke lahko najdete pod novo blagovno znamko Studenec v domači trgovini ribogojnice v Slivju in izbranih večjih trgovinah.
Vas skrbijo kosti v ribah? Tudi na to so pomislili v Ribogojstvu Goričar, saj ponujajo file afriškega soma, ki ga vzgajajo sami v posebno prirejeni recirkulacijski ribogojnici, pri kateri se porabi manj vode za vzrejo. Afriški som je riba, ki ne pozna bolezni, ima malo kosti in je varen za prehrano otrok ter starostnikov. Zato jim zaupajo tudi nekatere šole in bolnice, ki se odločijo za mleto meso soma ali postrvi, kar omogoča še širšo uporabo v kuhinji. .
Slastne postrvi Ribogojstva Goričar najdete po celi Sloveniji. Kupite jih lahko v domači ribarnici v Slivju, kjer so poleg potočne zlatovčice, rdeče in bele postrvi na voljo tudi afriški som, krap, sibirski jeseter, sulec in dimljeni ribji izdelki. Z njihovimi svežimi ribami, fileji in drugimi ribjimi izdelki so založene tudi trgovine Hofer, Mercator, Spar, E. Leclerc, in Tuš po vsej Sloveniji. Zaupajo jim Terme Krka, Terme Olimje, Klinični center, šole, vrtci, vojašnice, domovi za ostarele in bolnice. Njihove sveže ribe in ribje izdelke so v svoj repertoar uvrstili celo vrhunski kuharji, ki prepoznajo kakovost izdelkov, med njimi dobitnik Michelin zvezdice restavracija Atelje. V bližini ribogojnice Goričar sveže ali dimljene ribe uporabljajo izvrstne gostilne in restavracije Tri lučke, Kunst, Gadova peč in Žolnir. Nanje prisegajo tudi gostilne Pavus v Laškem, Breg in Landerik v Ljubljani, Oldhouse Bled, restavracija Menu v Žirovnici in mnogi drugi.
Obiščite domačo trgovino ribogojnice Goričar v Slivju 2, in popestrite jedilnik z ribo ali ribjim izdelkom po vašem okusu. Z veseljem bodo z vami delili kakšen okusen recept za pripravo ribjih jedi.
Aktivnosti spadajo pod projekt Modernizacije tradicionalne ribogojnice Goričar in so sofinancirane s strani Republike Slovenija, Ministrstva za kulturo, in Evropske Unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR, www.eu-skladi.si).
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se