Lea Cok
»Od gob imam najraje marele, ki jih potem ocvrem. Tudi kostanj nabiram, ampak nikoli ne grem namensko za to v gozd. Če ga vidim, ga poberem med sprehodom spotoma. Kostanj imam najraje kuhan. Samo prerežem ga in skuham.«
Ana Vurcer
»Kostanj redno nabiram. Imamo tudi svoj gozd, kjer je veliko kostanja, tako da ga grem tja vsako leto večkrat nabirat. Obožujem kostanj, tako pečen kot kuhan. Pripravljam ga na vse načine in prav žal mi je, da ga ni na voljo čez vse leto. Dala sem ga že tudi zamrzniti, ampak ni isti kot svež.«
Nataša Naneva
»Kostanj dobim od mami, ki ga nabira, včasih pa ga grem tudi sama nabrat. Naberem ga za enkrat za speči in ne cele košare. Pri nabiranju gob pa rada spremljam svojega fanta. On najde jurčke, lisičke, marele in sirovke. Meni se pa gobe skrivajo, nobene ne vidim.«
Lorella Flego
»Sem ljubiteljica tako gob kot kostanja. Gob ne poznam, saj niso bile del mojega otroštva, zato jih tudi, kadar najdem kakšno, raje ne nabiram. Jih pa zelo rada jem. Nabiram pa kostanj, je odličen, še raje pa imam marone. Te najdem na tržnici in najraje imam potem pečene. Kostanj me spominja na Milano, saj ga tam vedno pečejo v času tedna mode in vse ulice dišijo po njem.«
Saša Lešnjek
»Sama ne nabiram ne gob ne kostanja, oboje pa zelo rada jem. Gobe mi nabere Luka, predvsem jurčke, marele in lisičke. Raje kot ocvrte marele imam pečene v ponvi, saj se mi zdi, da so tako okusnejše. Kostanj pa imam tudi najraje pečenega, kupim pa ga običajno v merici na ulici.«
Marijan Novina
»Vse nabiram, z veseljem se sprehajam po gozdu in nabiram. Je pa res, da bi morala goba najti mene, saj jih nikoli ne vidim. Poznam pa jurčke, marele in lisičke, drugih gob ne. Obožujem jih v gobovi juhi, v omaki ali z jajčki, marele pa obvezno panirane. Kostanj pa je lahko pečen ali kuhan, vseeno mi je. Samo da ni kot kakšna priloga, obvezno mora biti sam.«
Bine Volčič
»Kostanj imamo pred hišo in ga nabiramo, kolikor ga hočemo. Praktično nam pada dol direktno na kurišče. Gobe pa imam rad, čeprav nisem najboljši nabiralec gob, saj jih prej pohodim kot najdem. Trenutno so aktualne tudi marele. Rad imam ocvrte in s tatarsko omako.«
Azra Širovnik
»Gobe sem včasih nabirala, ko smo šli z družino v gozd. Največ smo nabirali jurčke in marele, zdaj pa jih kupujem od neke gospe, ki nabira gobe. Kostanj pa še vedno rada nabiram in vsako leto se odpravim na Goriško, kjer imajo za to poseben praznik. Rada imam kostanjev pire, kuhanega in tudi pečenega. Naredim pa tudi kostanjevo torto, vsako leto oktobra, ko imam rojstni dan.«