Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Za knjigo rekordov 1500 kilogramov bograča


vestnik
J. G.
19. 7. 2021, 11.45
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Potem ko lani Bogračfesta in Lendavske trgatve zaradi epidemije ni bilo, v Lendavi upajo, da bodo letos osrednji tamkajšnji prireditvi lahko organizirali in da se bodo obenem vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov.

dan-bograča, lendava
Jože Gabor
Lani Bogračfesta ni bilo, so pa kuhali bograč za domov na prireditvi Dan bograča. Foto Jože Gabor

Bogračfest bo v soboto, 28. avgusta, 4. septembra, ko bo prireditev Lendavska trgatev, pa načrtujejo kuhanje bograča za svetovni rekord. Pripraviti nameravajo kar 1500 kilogramov bograča. Podoben rekord je že uspel Občini Velika Polana leta 2013, uvrstili so se v Guinnessovo knjigo rekordov, potem ko so v velikem kotlu skuhali 1089 kilogramov bujte repe.

V Londonu so jim takrat postavili veliko pogojev, ki so jih morali izpolniti, rekord pa so jim priznali šele, ko so prejeli vso zahtevano dokumentacijo in posnetke dogajanja. Tako bo tudi v Lendavi, svetovni prestolnici bograča. Pri izvedbi se bodo morali res potruditi, se zavedajo organizatorji, da bo vse po pravilih in če želijo, da bo v knjigi rekordov že druga tradicionalna prekmurska jed.

723fba980450d77147f6261962da7f81.jpeg
Nataša Juhnov
Bogračfest Lendava.

S turističnima prireditvama Bogračfest in Lendavska trgatev se bodo v lendavski občini pridružili aktivnostim projekta Slovenija – evropska gastronomska regija 2021.

Za promocijo prekmurske kulinarike in gostinske ponudbe so izdali tudi knjižico Kulinarični vodnik po Lendavi, ki bralce popelje po okusih krajev v lendavski občini ter jih napoti v gostišča s ponudbo prekmurskih jedi.


Vodnik je za zdaj le v elektronski obliki. V njem so tudi kulinarični aduti gostincev, med katerimi so zrezek s popečenimi dödoli, langaš, prekmurska gibanica, meso iz tünke in druge jedi. V vodnik pa so vključili tudi vinarje ter ponudnike lokalnih pridelkov in izdelkov ter poletne prireditve, na katerih bo dišalo po prekmurskih jedeh.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.