© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Vzpostavljena čezmejna kulinarična transverzala od Panonije do Jadrana


dolenjski-list
L. B.
21. 5. 2019, 00.00
Posodobljeno
17. 06. 2019 · 09:28
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zzzzzzzzzpan__1_.jpg
Šolska zidanica na Trški Gori (Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma)
_zzzzzzzzzpan__2_.jpg
Naravni park Žumberak – Samoborsko Gorje (Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje)
_zzzzzzzzzpan__3_.jpg
Zavod PARNAS
_zzzzzzzzzpan__4_.jpg
Biotehniški izobraževalni center Ljubljana (BIC Ljubljana)

Šolska zidanica na Trški Gori je eden povezovalnih delov osmih specifičnih območij čezmejne kulinarične transverzale od Panonije do Jadrana, ki je nastala v okviru projekta Uživam tradicijo, Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška za obdobje 2014-2020, sofinanciranega iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Čezmejna kulinarična transverzala obiskovalcu ponudi edinstveno, avtentično doživetje tradicije, običajev in kulinarike v obliki privlačnih programov. Območje od Prekmurja do Istre je bogato s kulturnimi in naravnimi spomeniki, od muzejev do naravnih parkov, kar ponudi možnost oblikovanja programov aktivnega doživetja kulturne in naravne dediščine ter lokalnih okusov. Zaradi svoje raznolikosti in prepletenosti z nesnovno dediščino, ki med drugim vključuje dediščino kulinarične kulture, šege, navade in obrti, je dediščina ključna za razvoj turizma.

Na čezmejni kulinarični transverzali projektni partnerji ponujajo različne programe v edinstvenih območjih dediščine, delavnice priprave tradicionalnih jedi posameznega območja ter okušanje lokalnih specialitet ob zgodbarjenju. Na slovenski strani kulinarične transverzale so aktivni štirje projektni partnerji, in sicer v zidanici na Trški Gori sodelavci Grma Novo mesto obiskovalcu ponudijo dolenjske jedi in vina ob pripovedovanju dolenjskih zgodb, v Botaničnem vrtu in Muzeju mesta Ljubljana sodelavci BIC Ljubljana ponudijo zgodbe o tradicionalnih okusih Ljubljane, na Trubarjevi domačiji na Rašici Zavod PARNAS na obiskovalca prenaša zgodbe o poprtniku, medtem ko v Lončarski vasi Filovci – muzeju na prostem sodelavci turistične agencije Naj Tura obiskovalcu približajo prekmurske zgodbe o tradicionalnih jedeh Prekmurja in lončarski obrti. Podobno program transverzale na Hrvaškem sooblikujejo štirje projektni partnerji, in sicer v Naravnem parku Žumberak – Samoborsko Gorje, kjer obiskovalcu ob okušanju lokalnih specialitet sodelavci Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje predstavijo žumberaške zgodbe o pripravi tradicionalnih jedi, v vaškem jedru Prezida, kjer Udruga Trbuhovica obiskovalcu ponudi tradicionalno kulinariko območja ob pripovedovanju zgodb Gorskega Kotarja, v starem mestnem jedru Vrsarja, kjer sodelavci TZO Vrsar ob tradicionalnih istrskih jedeh prenašajo istrske zgodbe ter v muzejih Krapine, kjer sodelavci Zagorske razvojne agencije ob ponudbi tradicionalnih jedi območja pripovedujejo zgodbe Krapinsko-zagorske županije.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.