© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Vrtec Ciciban v tednu lokalno pridelane hrane


lokalno
I. N.
23. 11. 2016, 11.15
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_s__1_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_ss__2_.jpg
Arhiv Lokalno.si

»Od njive do krožnika v lokalnem okolju« je slogan, ki mu v novomeškem vrtcu Ciciban sledimo skozi celo leto. V minulem tednu pa smo ga še posebej skrbno uresničevali, saj je bila v večini vsa hrana, ki smo jo imeli na jedilniku, naročena pri naših bližnjih kmetih. Tako smo začutili del kulinarične značilnosti Dolenjske, saj so bile na jedilniku tradicionalne jedi, pripravljene malo bolj na moderen način.

Za kosilo smo na primer imeli podgursko pristavljanko in ajdove štruklje z orehovim nadevom, kislo repo z matevžem in pečenico, krompirjeve žgance z ocvirki in segedin golaž, ričet in domačo potico.

Te dni smo se še več pogovarjali o tem, kaj vse je treba, da pride hrana z njive do našega krožnika in kdo vse se trudi za to. Razmišljali smo o pomenu zajtrka in prednostih lokalno pridelanih živil, o pomenu kmetijstva in čebelarstva ter njunem vplivu na okolje. Ozaveščali smo o pomenu zdravega načina življenja, vključno z gibanjem.

V petek, 18. novembra, pa smo se pridružili tudi projektu »Tradicionalni slovenski zajtrk«, ki od leta 2011 poteka na pobudo Čebelarske zveze Slovenije. Gre za osrednje dogajanje Dneva slovenske hrane, ki ga je razglasila Vlada RS. Zajtrkovali smo bio maslo, domači med (gozdni, lipov), domač kruh, bio mleko in bio jabolka Topaz. V petek so v nekaterih naših enotah otroci skupaj zapeli v zborčku pesem Lojzeta Slaka Čebelar - usklajeno kot prava čebelja družina!


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.