Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Vinogradniki se morajo odločiti, kakšna vina želijo v kleti


tednik
Štajerski Tednik
7. 9. 2020, 04.15
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Vinska trta je ena izmed najstarejših kmetijskih rastlin, zato so se skozi zgodovino razvijale različne vzgojne oblike in načini pridelave. Danes ločimo naslednje načine pridelave; konvencionalno, integrirano, ekološko in biodinamično pridelavo.

1599133290_Čg_trgatev.jpeg
Arhiv Štajerskega Tednika

Vsaka pridelava ima svoje zakonitosti in zahteve, ki jih moramo upoštevati, če želimo odlična vina, pojasni Andrej Rebernišek iz Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj: ''Pri vseh mora biti cilj pridelava zdravega grozdja, tako po kakovosti kot količini. Višji imamo standard pridelave grozdja (ekološka-biodinamična), večja je zahteva po ''uporabnem'' znanju in upoštevanju vseh naravnih zakonitosti pri razvoju vinske trte. Od nas zahteva temeljito poznavanje lastnosti tal, mikroklimatskih pogojev, kot so vlažnost tal, zračnost-vetrnost, nadmorska višina, naklon, lega vinograda ter občutljivosti sort na bolezni in škodljivce. Načini pridelave se bistveno razlikujejo v načinu oskrbe tal, gnojenja in uporabe zaščitnih sredstev. Tudi z vidika klimatskih sprememb ter zahtev potrošnika po naravi prijaznejši pridelavi, torej zmanjševanju uporabe fitofarmacevtskih sredstev, ob uvajanju odpornejših sort se zmeraj bolj odpirajo možnosti ekološki pridelavi grozdja, ki ob umni pridelavi daje vrhunsko kakovost vina, značilna za posamezna rastišča,'' pojasnjuje Rebernišek.

Vedno bolj pomembno zdravo okolje in kakovost tal

Letos priporočeno razsluzevanje

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.