Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Trgatev je tu; spremljajte sladkorne stopnje


Društvo vinogradnikov Sevnica - Boštanj
14. 9. 2016, 13.35
Posodobljeno
15. 09. 2016 · 09:58
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

spet_pojdemo_brat_120.jpg
Arhiv Lokalno.si
spet_pojdemo_brat_120
spet_pojdemo_brat_77.jpg
Arhiv Lokalno.si

Podatki tretjega tedna spremljanja dozorevanja grozdja letnika 2016 (objavljeni 13.9.2016), ki ga za dolenjski in bizeljsko-sremiški vinorodni okoliš izvaja KGZ Novo mesto, kažejo, da se je trend dozorevanja grozdja iz prejšnjega tedna nekoliko upočasnil zaradi nekaj deževnih dni. Vsebnost sladkorja se je v zadnjem tednu zvišala za okvirno 5 - 6 °Oe, vsebnost skupnih kislin se je v povprečju znižala za 1 g/L, pH vrednost je višja do 0,04 in je še relativno nizka.

Glede na izmerjene podatke svetovalna služba za normalne trgatve priporoča trganje zgodnjih sort, kot so sauvignon, chardonnay, kerner, beli, sivi in modri pinot, zeleni silvanec, rumeni muškat in zweigelt, odvisno od lege in zdravstvenega stanja tudi kraljevino.

Ob tem opozorjamo, da je potrebno spremljati dozorevanje grozdja v svojem vinogradu (sladkorna stopnja, skupne kisline, zdravstveno stanje), saj so rezultati opravljenih meritev merodajni le za vzorčene vinograde in jih ne smemo vzeti na splošno. Le na ta način lahko določimo optimalni rok trgatve glede na želen karakter pridelanega vina. S skupnim trganjem kakorkoli prizadetega in zdravega, kakovostnega grozdja se zniža kakovost celotnega pridelka. V ta namen se odstranjuje poškodovano, neobarvano grozdje, uvele, suhe dele grozdja in tudi grozde, ki so poškodovani od bolezni, insektov ali fizioloških motenj.

V primeru pridelave vina cviček PTP se trgatev sorte žametovka svetuje, ko bo ta dosega sladkorno stopnjo nad 68 °Oe, kraljevine, kjer ta dosega sladkorno stopnjo nad 70 °Oe in modre frankinje ter laškega rizlinga, kjer ti sorti dosegata nad 80 °Oe. Vino cviček PTP ima lahko največ 10,0 % vol. dejanskega alkohola (v povprečju največ 74,5 °Oe sladkorja) in minimalno 6 g/L skupnih kislin.

Tudi v primeru pridelave vin beli bizeljčan PTP in rdeči bizeljčan PTP naj bodo pridelovalci pozorni na višino sladkornih stopenj. Rdeči bizeljčan ima lahko največ 12, 0 % vol. dejanskega alkohola (v povprečju 87,7 °Oe), vino beli bizeljčan pa 12,5 % (v povprečju 90,9 °Oe).


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.