Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Top 5 marinad za vsako priložnost


M.K.
16. 6. 2021, 14.00
Posodobljeno
31. 07. 2023 · 11:48
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Čas za žar je tu! Pripravite slastno meso s temi preprostimi marinadami!

Klasična marinada
Shutterstock
Kot ena najpomembnejših sestavin vsakega žara, marinada ne le poskrbi, da je meso sočno in aromatično, ampak ga naredi tudi bolj zdravega. Priporočljivo je, da mariniramo v zatesnjeni posodi ali vrečki s čim manj zraka. Lahko in tanjše narezano meso lahko mariniramo že v 30 minutah, debelejši zrezki pa bodo najboljši po nekaj urah. Nekatere marinade so specifične za vrsto mesa, spodnje se pa podajo prav vsemu.

Limona in rožmarin

  • 3 velike limone
  • štiri vejice svežega rožmarina (ali 2 žlici sušenega)
  • 50 ml olivnega olja
  • 2 stroka česna
  • 2 čajni žlički soli
  • ½ čajne žličke belega popra
Najprej ožamemo limone in v njihov sok dodamo vse ostale sestavine. Dobro premešamo in mariniramo.

Klasična

  • 50 ml rdečega vina
  • 2 žlici Worcestershire omake
  • 50 ml olivnega olja
  • 1,5 čajne žličke soli
  • 2 čajni žlički svežega origana, sesekljanega
  • ½ čajne žličke mletega črnega popra
  • ½ čajne žličke svežega timijana, sesekljanega
  • ¼ čajne žličke čebule v prahu
  • 2 stroka česna, sesekljanega
Najprej v posodi dobro zmešamo vino in omako Worcestershire, nato počasi dodajamo olje in sproti mešamo. Dodamo še vse ostale sestavine, dobro zmešamo in mariniramo. 

Grška

  • 2 limoni
  • 50 ml olivnega olja
  • 3 stroki česna, sesekljani
  • 2 žlici svežega origana, sesekljanega
  • 1 žlica svežega timijana, sesekljanega
  • 1 lovorjev list
  • 1 čajna žlička soli
  • ¼ čajne žličke mletega belega popra
Ožamemo limoni v posodo, počasi dodajamo olivno olje in sproti mešamo. Dodamo vse ostale sestavine in dobro premešamo. Počakamo 10 minut preden mariniramo. 

Mehiška

  • 70 ml belega kisa
  • 70 ml olja
  • šop sesekljanih listov koriandra
  • 50 ml vode
  • 3 stroke česna, sesekljanega
  • Sok ene limete
  • 1 žlica kumine
  • 1 žlica origana
  • 1 žlica soli
  • 2 čajni žlički čilija v prahu
  • 2 čajni žlički črnega popra
Vse skupaj združimo v posodi in dobro premešamo. Mariniramo takoj. 

Ananasova

  • 240 ml zmečkanega ananasa
  • 80 ml sojine omake
  • 80 ml medu
  • 60 ml jabolčnega kisa
  • 2 stroka česna, drobno sesekljana
  • 1 čajna žlička ingverja v prahu
  • ½ čajne žličke nageljnove žbice v prahu
Vse skupaj damo v posodo in dobro zmešamo ter počakamo 15 min preden mariniramo.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.