© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Takšnega kruha najbrž še niste jedli!


Revija Maja
7. 11. 2018, 16.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Zdaj so jabolka najbolj sočna in čvrsta, kot naročena torej, da vsak dan pojemo vsaj eno in jih vključimo tudi v številne sladice. Celo v sladki kruh.

kruh.jpg
Revija Maja
Jabolčni kruh

Jabolčni kruh

40 minut + 1 noč

Sestavine za 15 rezin:


1 kg jabolk
100 g rozin
250 g sladkorja
250 g lešnikov
150 g suhih marelic
½ žličke mletih nageljnovih žbic
1 žlička cimeta
1 žlica kakava v prahu
2 cl ruma
500 g moke
1 1/2 zavoja pecilnega praška
drobtine za pekač

Za krokant:
30 g indijskih oreščkov
40 g sladkorja

Za javorjevo maslo:
130 g masla
1 ½ žlice javorjevega sirupa
½ žličke cimeta

Preberite tudi: Jabolčni piškoti za sladkosnede.

Priprava:

1. Jabolka olupimo, odstranimo peške in naribamo. Dodamo sladkor, posodo pokrijemo in čez noč pustimo, da jabolka spustijo sok.

2. Suhe marelice narežemo na koščke in jih skupaj z nageljnovimi žbicami, cimetom, kakavom in rumom vmešamo k jabolkom od prejšnjega dne. Dodamo cele lešnike in rozine.

3. Zmešamo moko s pecilnim praškom in mešanico presejemo na jabolčno zmes. Dobro premešamo.

4. Manjši pravokoten pekač namažemo z zmehčanim maslom in potresemo z drobtinami. V pekač vlijemo testo in kruh pečemo 70 minut v pečici, ogreti na 170 stopinj.

5. Maslu dodamo javorjev sirup in cimet, dobro premešamo.

6. V ponvi segrejemo sladkor in nanj stresemo na grobo zrezane indijske oreščke. Mešanico stresemo na rahlo naoljen papir za peko, z vilicami razrahljamo in pustimo, da se ohladi.

7. Javorjevo maslo potresemo s krokantom in postrežemo s pečenim kruhom. 

Objavljeno v reviji Maja št. 21, 12. 10. 2018.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.