Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Šunka iz laboratorija še v tem desetletju?


tednik
Mojca Vtič
6. 4. 2024, 03.51
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Okrog 150 laboratorijev po svetu že goji živalske celice, s katerimi pridobivajo v laboratoriju vzrejeno meso. Na svetovni zemljevid razvijajoče se industrije laboratorijskega gojenja mesa je v začetku leta stopila tudi Slovenija, kajti v Ajdovščini je začelo delovati podjetje Tech4Meat, ki razvija in proizvaja meso iz izvornih živalskih celic. Za zdaj prodaja laboratorijskega mesa na tleh EU še ni dovoljena, niti še ni bila oddana vloga za odobritev laboratorijskega mesa, a v Italiji so že izglasovali prepoved proizvodnje, prodaje ali uvoza laboratorijskega mesa.

1712238714_mv-meso1-vlepi.jpeg
Arhiv Štajerskega Tednika

Leta 2020 je Singapur postal prva država na svetu, ki je odobrila prodajo gojenega mesa. Lani so laboratorijsko vzrejeno piščančje meso prvič ponudili v restavraciji, v kratkem pa bodo to storili tudi v ZDA. Na vlak prehrambne prihodnosti je stopilo tudi ajdovsko podjetje Tech4Meat, katerega ustanovitelj in družbenik je znani poslovnež Ivo Boscarol. Prve laboratorijske prototipe naj bi pričakovali v dveh do treh letih, večje količine pa v slabem desetletju, je nedavno napovedala Katja Križman iz omenjenega podjetja. Osnova za laboratorijsko meso so odvzete celice žive živali. To opravijo z biopsijo, nato pa sledi gojitev selekcioniranih celic v bioreaktorju pod določeno temperaturo in z dodanimi hranili. Ko celice dosežejo določeno gostoto, jih spodbudijo, kot je dejala Križmanova, da se združijo v mišična tkiva.

Italija kot prva prepovedala laboratorijsko meso

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.