Šunka iz laboratorija še v tem desetletju?
Okrog 150 laboratorijev po svetu že goji živalske celice, s katerimi pridobivajo v laboratoriju vzrejeno meso. Na svetovni zemljevid razvijajoče se industrije laboratorijskega gojenja mesa je v začetku leta stopila tudi Slovenija, kajti v Ajdovščini je začelo delovati podjetje Tech4Meat, ki razvija in proizvaja meso iz izvornih živalskih celic. Za zdaj prodaja laboratorijskega mesa na tleh EU še ni dovoljena, niti še ni bila oddana vloga za odobritev laboratorijskega mesa, a v Italiji so že izglasovali prepoved proizvodnje, prodaje ali uvoza laboratorijskega mesa.

Leta 2020 je Singapur postal prva država na svetu, ki je odobrila prodajo gojenega mesa. Lani so laboratorijsko vzrejeno piščančje meso prvič ponudili v restavraciji, v kratkem pa bodo to storili tudi v ZDA. Na vlak prehrambne prihodnosti je stopilo tudi ajdovsko podjetje Tech4Meat, katerega ustanovitelj in družbenik je znani poslovnež Ivo Boscarol. Prve laboratorijske prototipe naj bi pričakovali v dveh do treh letih, večje količine pa v slabem desetletju, je nedavno napovedala Katja Križman iz omenjenega podjetja. Osnova za laboratorijsko meso so odvzete celice žive živali. To opravijo z biopsijo, nato pa sledi gojitev selekcioniranih celic v bioreaktorju pod določeno temperaturo in z dodanimi hranili. Ko celice dosežejo določeno gostoto, jih spodbudijo, kot je dejala Križmanova, da se združijo v mišična tkiva.
Italija kot prva prepovedala laboratorijsko meso
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se