Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Špinačna torta


Marija Merljak, Zeleni raj
3. 7. 2017, 15.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:03
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Prirejeni špinačni recepti samostanske kuhinje Žičke kartuzije (iz knjige Samostanska kuhinja, B. Kuharja in J. Mlinariča, Kmečki glas, 2002)

spinacna torta.jpg

Potrebujemo:

za testo: 40 dag moke bele, 8 dag masla, 2 dl mleka, eno jajce;

za nadev: 1 kg špinače, eno čebulo, dva stroka česna, 10 dag slanine, tri jajca, 5 dag parmezana, dve žlici krušnih drobtin, štiri vejice peteršilja in 10 dag masla.

Pripravimo: iz sestavin zgnetemo čvrsto in gladko testo, ki naj počiva 30 minut. Medtem blanširamo špinačo, jo odcedimo in na drobno sesekljamo. V ponvi prepražimo slanino, čebulo, česen in peteršilj, dodamo sesekljano špinačo, še nekoliko prepražimo in po potrebi dodamo malce mleka ali vode, podušimo in ohladimo. V ohlajeno maso zamešamo drobtine, sir, sol, poper in jajca. Nato spočito testo razvaljamo v dva kroga; spodnji mora biti večji od pekača, da robove zavihamo. Pekač dobro namastimo z maslom ali uporabimo papir za peko, lahko pa oboje hkrati. Testo premažemo z nadevom, dodamo vrhnjo ploskev testa in spodnjega zavihamo čezenj. Pečemo pri 160 °C kakih 40 minut. Po želji vrhnjo ploskev lahko premažemo z jajci in parmezanom.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.