Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Sladice na tečaju: Nekaj poletno lahkega in tradicionalno posebnega


lokalno
Branka Petkovšek, DKŠ
5. 3. 2018, 14.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_kuhamo__1_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_kuhamo (1)
_kuhamo__5_.jpg
Arhiv Lokalno.si

Članice Društva kmetic Šentjernej rade pečejo in kuhajo, zelo rade pa se tudi kaj novega naučijo. Vsaj enkrat letno se trudijo organizirati tečaj kuhe ali peke za članice in tokrat so na željo članic pripravile tečaj, na katerem so združile pripravo poletnih osvežujočih sladic s tradicionalno jedjo lokalnega značaja.

V soboto, 3.3. 2018, se je tečaja v dveh skupinah udeležilo skoraj 30 članic in pod vodstvom gospe Betke Verščaj pripravljale različne strjenke, idrijske žlikrofe z bakalco ter koroške (sadne) žlinkrofe.

Panakota (panna cota), jogurtova strjenka in rikota so poletne lahke in osvežujoče (hladne) sladice, ki se jim ob kombinaciji sadja, sadnih prelivov, čakolade, karamelnega preliva ali šodoja težko odrečemo. Še posebej so te sladice zelo ustvarjalno spodbudne, saj omogočajo ogromno različnih oblik serviranja.

Ker se članice Društva kmetic Šentjernej trudijo ohranjati tradicionalno predvsem oziroma tudi v kulinariki, smo se na tečaju pobliže spoznale z idrijskimi žlikrofi in bakalco ter koroškimi (sadnimi) žlinkrofi. Ugotovile smo, da so idrijski žlikrofi res zelo okusni in jih lahko ponudimo v kombinaciji različnih mesnih ali zelenjavnih prelivov.

Seveda so tečajnice vse jedi tudi poskusile in bile s svojimi izdelke izjemno zadovoljne.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.