Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Salamiada 2012 na Mali gori - bile so odlične


lokalno
Tekst in foto: Marko Modrej
4. 4. 2012, 10.20
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

dobrodo__li.jpg
Arhiv Lokalno.si
Dobrodošli
nagrade___akajo_na_lastnike_najbolj__ih_salam.jpg
Arhiv Lokalno.si
zmagovalec_bojan_ora__em_desno__druga_andreja_kri__man_v_sredini__tretji_boris_oberstar_levo.jp...
Arhiv Lokalno.si
Prvi trije

Ljubitelji domačih salam iz Ribnice so v soboto v koči Planinskega društva Ribnica pri Sv. Ani na Mali gori nad Ribnico že dvanajstič pripravili ocenjevanje teh mesnih izdelkov. Komisija, ki ji je predsedoval veterinar Franc Čampa, je ocenjevala 20 salam, ki so jih prinesli iz območja občin Ribnica, Dobrepolje, Kočevje. Čampa je izrekel vse pohvale organizatorju dogodka in dodal, da je bilo ocenjevanje zelo zahtevno, saj je bila kvaliteta salam, z nekaj izjem, letos na visokem nivoju. V komisiji so bili še Gregor Mihelič, Janko Divjak, David Lesar in Esad Čatič.

Ocenjevanje je potekalo po pravilniku za ocenjevanje suhih salam. Tako so ocenjevali izgled, prerez, strukturo, okus, sestavo, aromo …, skratka šest različnih parametrov, ki so pomembni za kvaliteten proizvod.

Po oceni strokovne komisije je najkvalitetnejšo salamo prinesel Bojan Oražem (s tem je moral odkupiti 'flaškon' vina), druga je bila slama, ki jo na ocenjevanje prinesla Andreja Križman, tretja pa salama, ki jo je izdelal Boris Oberstar. Vsi trije so dobili tudi srebrno priznanje. Srebrno priznanje so dobili še: Alojz Lovšin, Boštjan Brunec, Jože Držek. Bronasta priznanja so dobili: Franc Žuk, Jože Križman, Jože Oberstar, Damjan Novak, Alojz Lovšin, Mitja Žužek, Milivoj Jelinovič, Janez Ponikvar, Bojan Levec, Boštjan Mrvar.

Skozi potek ocenjevanja, ki je trajalo od devete ure dopoldan do 14. ure, se je v in pred kočo zvrstilo izredno veliko pohodnikov in ljubiteljev slovenskih domačih dobrot. Koordinator izbora Boštjan Schonlieb je bil z ostalimi člani organizacijskega odbora po tekmovanju zelo zadovoljen, pelo in veselilo se je v priljubljeni koči nad Ribniško dolino še pozno noč.

4franc_campa_o_kvaliteti_salam.mp3

Franc Čampa o kvaliteti salam

4franc_campa_o_tezkem_delu_komisije.mp3

Franc Čampa o težkem delu komisije


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.