Recept: Njihovo veličanstvo polnjene paprike

##IMAGE-4023233##
Polnjene paprike so nedvomno kraljice poletja in naše mladosti. Komaj smo čakali, da si je mama vzela čas za njihovo pripravo. Podobno je bilo tudi pri drugih doma. Kje jih kuhajo, se je vedelo po vsej vasi, saj je iz hiš omamno dišalo.
Sestavine
7 srednje velikih paprik, najbolje sorte babura
250 gramov mešanega mletega mesa
200 gramov riža
2 jajci
večja čebula
malo svežega peteršilja
zvrhana žlička soli
1/2 žličke sveže mletega popra
3 stroki česna
lahko tudi malo biogete ali domače vegete
Omaka
700 ml paradižnikovega pireja
žlica paradižnikovega koncentrata
žlica rjavega sladkorja
žlička soli
mlačna voda
lovorov list
Priprava
1. Čebulo na drobno narežemo in jo svetlo popražimo na oljčnem, repičnem ali sončničnem olju. Med praženjem jo lahko malo solimo, da se prej razpusti.
2. Dodamo drobno nasekljan česen in popražimo le toliko, da zadiši. Ohladimo.
3. Mletemu mesu dodamo riž, praženo čebulo in vse druge sestavine. Dobro premešamo, posolimo in popramo.
4. Paprikam previdno odrežemo zgornji del in odstranimo semena. Odstranimo tudi notranje mehke bele predelne stene, nato jih nadevamo.
5. Polnjene paprike damo v večjo posodo in prilijemo malo vode, da se ne bodo prijele. Zalijemo s paradižnikovim pirejem. Dodamo še sol, lovorov list, malo sladkorja, paradižnikov koncentrat in kuhamo eno uro na šibkem ognju. Postrežemo jih s pire krompirjem ali kosom kruha.
Recept je bil objavljen v reviji Jana, št. 36, 5. september, 2023.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se