© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Recept: Njihovo veličanstvo polnjene paprike


lokalno
Andreja Comino
12. 9. 2023, 13.50
Posodobljeno
13. 09. 2023 · 09:53
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zzpaprike.jpg
Shutterstock
Foto: Shutterstock

##IMAGE-4023233##

Polnjene paprike so nedvomno kraljice poletja in naše mladosti. Komaj smo čakali, da si je mama vzela čas za njihovo pripravo. Podobno je bilo tudi pri drugih doma. Kje jih kuhajo, se je vedelo po vsej vasi, saj je iz hiš omamno dišalo.

Sestavine

7 srednje velikih paprik, najbolje sorte babura


250 gramov mešanega mletega mesa
200 gramov riža
2 jajci   
večja čebula
malo svežega peteršilja
zvrhana žlička soli
1/2 žličke sveže mletega popra
3 stroki česna
lahko tudi malo biogete ali domače vegete

Omaka

700 ml paradižnikovega pireja  
žlica paradižnikovega koncentrata
žlica rjavega sladkorja
žlička soli
mlačna voda
lovorov list

Priprava

1. Čebulo na drobno narežemo in jo svetlo popražimo na oljčnem, repičnem ali sončničnem olju. Med praženjem jo lahko malo solimo, da se prej razpusti.

2. Dodamo drobno nasekljan česen in popražimo le toliko, da zadiši. Ohladimo.

3. Mletemu mesu dodamo riž, praženo čebulo in vse druge sestavine. Dobro premešamo, posolimo in popramo.

4. Paprikam previdno odrežemo zgornji del in odstranimo semena. Odstranimo tudi notranje mehke bele predelne stene, nato jih nadevamo.

5. Polnjene paprike damo v večjo posodo in prilijemo malo vode, da se ne bodo prijele. Zalijemo s paradižnikovim pirejem. Dodamo še sol, lovorov list, malo sladkorja, paradižnikov koncentrat in kuhamo eno uro na šibkem ognju. Postrežemo jih s pire krompirjem ali kosom kruha.

Recept je bil objavljen v reviji Jana, št. 36, 5. september, 2023.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.