Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Recept: Bosanski đuveč


lokalno
M. K.
23. 6. 2012, 07.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

bosanski.jpg
bosanski__uvec.jpg

Različne kulture lahko spoznavamo tudi skozi kulinariko, so prepričani v novomeškem Društvu za razvijanje prostovoljnega dela in tudi v tem duhu je v dolenjski prestolnici potekal nedavni Teden kultur. Ta je obiskovalcem prinašal spoznavanje različnih tu živečih kultur skozi glasbo, petje, ples, literaturo, jezik in torej tudi kulinariko.Pokušali so (smo) srbsko, slovensko, bosansko in makedonsko kuhinjo.

In iz DRPD-ja so nam ob tem posredovali tudi recept za bosanski đuveč ... Cedile so se nam sline, nismo egoisti, naj se tudi vam:)

Recept torej:

Za pripravo kosila za 10 oseb potrebujete: 1 kg govedine in paradižnika, 50 dag krompirja in prav toliko stročjega fižola ter jajčevcev, 2 jajca, lonček kisle smetane ter olje, sol, poper, čebulo in sesekljan peteršilj.

Meso, narezano na kocke, popražimo na čebuli. Krompir zrežemo na rezine. Fižol in jajčevce zrežemo na ploščice in jih pustimo v vodi za 10 min.

V pekač naložimo pol nasoljene zelenjave, po njej plast mesa in nato na vrhu še zadnjo plast zelenjave. Jed zalijemo z juho in nato pečemo v pečici na 200 stopinjah. Ko meso postane mehko, položimo na vrh še plast na ploščice narezanega paradižnika, posolimo in posujemo s peteršiljem. Pekač vrnemo v pečico in pečemo, dokler se paradižnik ne osuši. Na koncu prelijemo z legirjem in zapečemo.

Če vas je zamikalo okušanje različnih kuhinj, lahko to torej storite tudi za domačim štedilnikom. Pa dober tek vam želi tudi DRPD ...


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.