Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Prihaja pust mastnih ust! Že poznate krof s pregreto smetano?


kum24
K.E.
1. 3. 2022, 10.43
Posodobljeno
08. 03. 2022 · 12:22
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V družbi Thermana so letos pripravili krof s posebnim polnilom, pripravljenim iz pregrete smetane, ki velja za mlečno posebnost območja Laškega.

Lasko_kulinarika_8330(1).jpg
Laško.info
Krof s pregreto smetano

Smetana je pomembna sestavina v kuhinjah po vsem svetu, na območju tega predela Slovenije pa ima ta sestavina čisto samosvoj značaj in okus. V Laškem v nekaterih značilnih jedeh uporabljajo pregreto smetano. Za pripravo kilograma te posebne dobrote je potrebnih kar 12 litrov povsem nepredelanega mleka, najboljša pa je tista, ki je pripravljena v krušni peči. Kako nastane? Iz dobro ohlajenega prevretega mleka poberemo smetanasto plast, jo natrgamo na manjše kose in tri ure pregrevamo v pečici, ogreti na 160 stopinj. Med pregrevanjem jo večkrat premešamo, da se enakomerno zapeka in rahlo karamelizira. Tako nastane zlato rumena osnova za posebne jedi laškega območja.

Pregreto smetano, ki sodi v sam vrh gastronomske piramide Občine Laško, in je lokalnega izvora ter certificirana z znakom kakovosti Okusiti Laško, so za letošnji pustni čas v Thermani Laško umestili v krof, tako v polnilo kot tudi v samo testo. Na voljo so v Thermaninih kavarnah.

IMG_7665 - (Rok Dezelak RD2.si ).jpg
Laško.info
Pregreta smetana

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.