© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
okusno
Čas branja 3 min.

Preprosti recepti za zdrave malice, prigrizke in kosila


Mare Koren
14. 1. 2022, 21.25
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Preizkusite okusne in zdrave recepte, ki vas bodo hitro nasitili, hkrati pa verjamemo, da vas bodo navdušili.

polnjen sladki krompir.jpg
/
Polnjen sladki krompir.

Sladki krompir s feto, suhimi paradižniki in olivami

Sestavine: 4 sladki krompirji, 60 g fete, 30 g oliv, 20 g suhih paradižnikov, 2 žlički origana, 2 žlici oljčnega olja, nekaj vejic svežega peteršilja, sol , poper.

Priprava: Krompir operemo in poščetkamo, nato osušimo in na več mestih prebodemo z vilicami. Zložimo na rešetko in približno 45 minut pečemo v pečici, ki smo jo ogreli na 220 stopinj Celzija. V tem času pripravimo nadev. Feto, olive in suhe paradižnike narežemo na manjše koščke in pomešamo z oljem ter origanom. Ko je krompir pečen, ga prerežemo skoraj do polovice in napolnimo s pripravljenim nadevom. Po vrhu še pokapamo z oljčnim oljem in okrasimo s svežim peteršiljem. Po okusu popramo in solimo.

Pečen sladki krompir s čičeriko

sladki krompir s čičeriko .jpg
Dreamstime
Sladki krompir s čičeriko

Sestavine: 2 srednja velika krompirja, 1 pločevinka čičerike, 1 žlica medu, ščepec soli, 1 navadni jogurt (80 g), 70 g paste tahini, 60 ml vode, 60 ml limoninega soka, 1 strok česna, drobno sesekljan, sol in sveže mlet poper.

Priprava: Gomolje sladkega krompirja skrbno operemo in oščetkamo ter prerežemo na pol. Polovičke razporedimo po pekaču s prerezano stranjo navzgor. Premažemo z olivnim oljem, posolimo in pečemo 30 minut. V tem času pripravimo nadev. Čičeriko speremo pod vodo in stresemo v manjši pekač. Začinimo z oljčnim oljem, medom in soljo. Dobro premešamo in pečemo 20 minut, da dobijo zlato rjavo barvo in postanejo hrustljava. V tem času pripravimo še preliv. V posodici zmešamo jogurt, limonin sok in pasto tahini. Vmešamo sesekljan česen ter preliv po okusu začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Pečen sladki krompir serviramo na krožnike. Obložimo s pečeno čičeriko ter prelijemo s tahinijevim prelivom.

Piščančji kari s sladkim krompirjem

kari s sladkim krompirjem.jpg
Dreamstime
Kari s sladkim krompirjem

Sestavine: 1 žlica rumene karijeve paste, 700 g piščančjih prsi brez kosti, 2 gomolja sladkega krompirja, 4 žlice suhe rdeče leče, 300 ml piščančje jušne osnove, 400 ml kokosovega mleka, sol, poper, limonin sok.

Priprava: Piščančje meso operemo in narežemo na drobne kocke. Gomolje sladkega krompirja operemo, olupimo in narežemo na poljubno velike kose. V večjem loncu segrejemo olje. Dodamo karijevo pasto in pražimo dobro minuto. Nato dodamo piščančje meso, sladki krompir in lečo. Dobro premešamo in prelijemo z jušno osnovo ter kokosovim mlekom. Pustimo, da zavre, nato pa znižamo temperaturo in kuhamo še 20 minut, da se krompir in leča povsem zmehčata. Na koncu po okusu začinimo še s soljo, poprom in limoninim sokom.

Ocvrtki sladkega krompirja s korenjem in feto

ocvrtki s sladkega krompirja .jpg
Dreamstime
Ocvrtki s sladkega krompirja

Sestavine: 2 velika krompirja, 3 sladki krompirji, 600 g korenja, 1 čebula, 1 strok česna, 6 žlic moke, 5 jajc, 100 g fete, sol, poper in začimbe po okusu, sončnično olje.

Priprava: Korenje in krompir očistimo ter po potrebi olupimo ter naribamo v skledo. Naribano zelenjavo posolimo, premešamo in pustimo 30 minut. V tem času v skledi razžvrkljamo jajca in dodamo moko. Čebulo in česen drobno sesekljamo in dodamo v jajčno zmes. Nato dodamo še ožet korenček in krompir ter vmešamo še feto in začimbe. Dobro premešamo. V globoki ponvi segrejemo olje in iz sklede zajemamo zvrhane žlice zmesi, ki jo po kupčkih odlagamo v olje. Kupčke nekoliko sploščimo, da naredimo okrogle polpete, ki jih zlato popečemo na obeh straneh. Ocvrte serviramo z limetinimi krhlji in jogurtovo omako.

Juha s sladkim krompirjem in lečo

juha s sladkim krompirjem .jpg
Dreamstime
Juha s sladkim krompirjem

Sestavine: 2 žlici kokosovega olja, pol žličke kumine, 1 žlička kurkume, 1 žlička karija, 1 čebula, 2 stroka česna, 2 cm svežega ingverja, 2 sladka krompirja, 300 g leče, 1,5 l zelenjavne jušne osnove, kisla smetana.

Priprava: Lečo stresemo na cedilo in speremo. Sladki krompir olupimo in narežemo na majhne kocke. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo, podobno ingver. V loncu segrejemo olje ter na hitro prepražimo začimbe, nato dodamo še čebulo in začinimo s pol žličke soli. Ko se čebula zmehča, dodamo še česen in ingver ter pražimo toliko časa, da česen lepo zadiši. V lonec dodamo sladki krompir in lečo, dobro premešamo in zalijemo z jušno osnovo. Zavremo in kuhamo še 20 minut, da se leča in krompir zmehčata. Po okusu začinimo še s soljo in poprom ter ponudimo z žličko kisle smetane.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.