Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Podravje: Pri svežem mesu smo daleč najbolj oskrbni s konjskim


tednik
Senka Dreu
20. 4. 2021, 21.54
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ko beseda nanese na konjsko meso, se pogosto vnamejo ostre debate za in proti. Kajti konj kot plemenita žival, ki človeka spremlja že stoletja, ima pri večini Slovencev posebno mesto, ki nikakor ni povezano s predstavo konjskega zrezka na krožniku. Spet drugi pa se zavedajo prednosti njegovega uživanja in cenijo njegov okus.

1618833297_sd-konjsko_meso.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Pripisujejo mu tudi vsebnost kakovostnih beljakovin in malo maščob, poleg tega bogastvo z železom, vitaminom B in aminokislinami, a ga je, kot pravijo, treba znati pripraviti, saj mora meso odležati, še najbolje v kakšni marinadi. Konjsko meso je eno najbolj znanih in najljubših vrst mesa v državah Srednje Azije, kjer ga jedo v različnih oblikah, pogosto celo raje kot jagnjetino in goveje meso. Evropa je z izjemo Francije, Italije in Belgije glede tega še precej zadržana, saj uživanje konjskega mesa ni del njene tradicije.

V povprečju pojedli pol konjskega zrezka

Zato ga tudi v Sloveniji ni mogoče dobiti v vsaki prodajalni, ampak zgolj nekaterih. Kljub predsodkom pa njegova priljubljenost počasi narašča. Obstajajo mesarji, ki so specializirani za konjsko meso, že dolgo so hit horseburgerji.

Po podatkih slovenskega statističnega urada (SURS), najbolj ažurni so sicer za leto 2017, je prebivalec Slovenije v povprečju pojedel 93 kilogramov mesa. Stopnja samooskrbe s svežim mesom in predelanimi mesnimi proizvodi od leta 2000 do 2017 ni bila nikoli 100-odstotna, je pa zanimivo, da smo najbolj samooskrbni prav s svežim konjskim mesom, ki mu sledi perutninsko. Zato obe vrsti mesa tudi na veliko izvažamo.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.