Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Pita s šparglji


A. K., Maja
26. 4. 2019, 16.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Šparglji so ena prvih vrst pomladne zelenjave. Najprej so bili znani kot zdravilna rastlina, danes pa jih cenimo kot odlično vrtnino, bogato s kalcijem, magnezijem in cinkom ter vitamini A, C in E. Poleg vseh zdravilnih učinkovin, ki jih prinaša uživanje špargljev, veljajo tudi za odličen naravni afrodiziak.

pita-s-sparglji-jpg.jpeg
Revija Maja
Pita s šparglji

Pita s šparglji

60 minut

Sestavine za 4 osebe:


200 g moke
100 g masla
400 g špargljev
100 g kuhane šunke
4 jajca
2 dl kisle smetane
2 žlici naribanega sira
sol, poper
nekaj žlic hladne vode

Priprava:
V skledo presejemo moko in jo zmešamo s soljo. Po mešanici potrosimo na koščke narezano maslo in ga na hitro vgnetemo v suhe sestavine ter pri tem mešanico dvigamo, da postane zračna. Dodamo hladno vodo ter vse skupaj z rokami hitro pognetemo v gladko testo. Testo oblikujemo v kepo, ki jo zavijemo v prozorno folijo za živila in za 30 minut postavimo v hladilnik.

Šparglje temeljito operemo in jim odrežemo trše olesenele dele ter jih skuhamo. Ko so kuhani, jih odcedimo.

Pečico segrejemo na 225 stopinj. Okrogel model za pite rahlo namastimo z maslom. S testom obložimo model in po dnu razporedimo narezano šunko. Stepemo jajca s smetano, dodamo nariban sir in poper. Če je masa preredka, dodamo še malo jedilnega škroba in mleka. Zlijemo v model čez šunko in na vrhu razporedimo šparglje. Pečemo od 25 do 35 minut.

Objavljeno v prilogi revije Maja št. 6, 15. 3. 2019.



© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.