© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Pikantna piščančja enolončnica za božansko kosilo


Marjana Ogorevc Žgalin, Zarja
21. 2. 2019, 11.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Med jedmi, ki jih jemo z žlico, so v zimskih mesecih enolončnice absolutne zmagovalke. Krepke juhe s koščki mesa in veliko zelenjave nas preskrbijo z vsemi potrebnimi hranili, ogrejejo in okrepčajo. Lahko jih jemo več dni, presežek pa shranimo v zamrzovalnik.

k s piščancem.jpg
arhiv revije Liza Maja
Piščančja enolončnica

Pikantna piščančja enolončnica

Za 6–8 oseb

Priprava:60 minut

Sestavine: 1 piščanec, sol, poper, pekoča rdeča mleta paprika, 4 žlice olja, 150 g kranjske klobase, 4 čebule, 3 stroki česna, 1,2 l kokošje juhe, 500 g stročjega fižola, 2 majhni konzervi belega fižola, 1,2 kg krompirja, svež timijan, 2 žlici sezamovega olja, 1–2 žlici paste tahini (sezamove), 2–3 žličke limoninega soka.

Priprava: Piščanca razrežemo na kose, solimo, popramo, potresemo z mleto papriko in na vročem olju popečemo. Klobaso narežemo na koleščke, čebulo in česen olupimo. Čebulo sesekljamo, tri stroke česna pretlačimo, en strok prihranimo. Dva pretlačena česna popražimo v ponvi, kjer se je peklo meso, skupaj s čebulo in klobaso. V posodo vrnemo meso, zalijemo z juho in zavremo. Kuhamo 50–60 minut. Krompir olupimo in narežemo na kocke ter ga skupaj s stročjim fižolom dodamo mesu pol ure po začetku kuhanja. Eno konzervo belega fižola ukašimo v humus skupaj s prihranjenih pretlačenim česnom, timijanom, sezamovim oljem, pasto tahini in limoninim sokom. Če je humus pregost, ga zalijemo z mineralno vodo. Solimo, popramo. Drugo konzervo belega fižola stresemo v enolončnico, na hitro pregrejemo, začinimo ter ponudimo s humusom in belim kruhom.

Pasta tahini

Lahko jo kupite v trgovini, a še hitreje jo pripravite sami. Potrebujete sezamova semena, ki jih na suho popražite v kozici, da porumenijo. Potem počakate, da se ohladijo, in jih stresete v električni mešalnik, da nastane drobtinasta masa. Prilijete olivno olje, da dobite kremasto strukturo, in mešate še nekaj minut. Po okusu solite.

Objavljeno v reviji Zarja št. 7, 12. 2. 2019.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.