Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Ormož: Od goveje tünke do prleškega užitka


tednik
Monika Levanič
23. 5. 2018, 14.14
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Lastnika Ekoloških kmetij Kosec in Zadravec, ki že od leta 2008 skupaj prodajata ekološko seneno govedino, sta se pred tremi leti povezala z gostoljubno Turistično kmetijo Hlebec na obronkih Koga. Na njej svojim rednim gostom občasno pripravljajo kulinarične večerje, kjer seveda kraljuje prav njuna ekološka senena govedina.

1527084891_ml-tiskovka_kmetij_zadravec,_kosec_in_hlebec.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Gre za meso mladega goveda iz ekološke proste reje, senena pa je zato, ker krave pozimi, ko se ne pasejo, krmijo s senom. Inovativni prevzemniki kmetij so svojo poslovno pot še poglobili. Kot so predstavili na tiskovni konferenci v začetku tedna, so preko Lokalne akcijske skupine UE Ormož uspešno kandidirali za projekt »Predelava in trženje ekološke senene govedine« v vrednosti okoli 58.000 evrov. V okviru omenjenega projekta bodo na kmetiji pri Zadravcu, ki je vodilni partner projekta, zgradili predelovalni obrat, v katerem bodo razsekovalnica s pakirnico, hladilnica in zorilnica mesa. Ponudbe ne bodo širili le z zorjenim mesom, saj bodo ponudili še eno specialiteto – govejo tünko. »Govedino želimo ponuditi na drugačen, nov način, in prepričan sem v uspeh zgodbe,« je dejal Matej Zadravec.

Prav tako bodo pripravili kulinarični delavnici pri Svetem Tomažu in v Središču ob Dravi, sodelovali na eko dnevih na nekaterih šolah, organizirali dneve odprtih vrat na kmetijah, nabavili hladilno prikolico in drugo gastronomsko opremo, poskrbeli za promocijo in razvili novo blagovno znamko: seneno meso s kozolca.

Svojevrsten užitek bo nudil tako imenovani »prleški užitek«. Inovativni kmetje načrtujejo skupen turistično-kulinaričen paket. Goste želijo pripeljati v domače kraje in jim razkazati njihove kmetije, pri Hlebčevih bodo poskrbeli še za kulinarično razvajanje ter prenočišča. »Ne želimo tržiti samo naše govedine kot hrane, ampak celo doživetje, zato nov turistični produkt: prleški užitek,« pojasnjuje Boštjan Kosec.

Na fotografiji z leve: direktor Javne razvojne agencije občine Ormož Zlatko Zadravec, Matej Zadravec iz Ekološke kmetije Zadravec, Boštjan Kosec iz Ekološke kmetije Kosec in lastnik Turistične kmetije Hlebec Milan Hlebec mlajši.

Nova priložnost: zapuščeni vikendi kot razpršeni hoteli

Okoli 50.000 evrov evropskih sredstev

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.