© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Oglarski špageti


Alan Kavčič, Avenija
27. 3. 2017, 09.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:02
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Po receptu Antonija Carluccioja

testenine3.jpg

Spaghetti alla carbonara ali po slovensko špageti po oglarsko so zelo znana jed, a kot pri številnih zelo znanih rečeh je mnogi ne znajo pripraviti. V omako dodajajo mleko ali smetano in dovolijo, da so med testeninami pražena jajca.

Če boste kuhali po tem receptu, ki so ga iz pokrajine Lazio v Umbrijo prinesli rudarji (carbonari), ki so prodajali premog, boste pripravili izvirno različico.

Sestavine (za 2 porciji)

  • 220 g špagetov (še bolj spagettonov, ki so nekoliko
  • debelejši)
  • 25 g slanine guanciale (ki je narejena iz prašičje ličnice)
  • ali pancete, narezane na večje kocke
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 jajci
  • 1 rumenjak
  • 50 g parmezana, sveže naribanega
  • sveže mlet črni poper

Priprava

Testenine v velikem loncu vrele osoljene vode skuhajte al dente. Na liter vode dodajte približno 10 gramov soli in nobenega olja. Segrejte olje in na njem hrustljavo prepražite slanino. Jajca rahlo razžvrkljajte v večji skledi s sirom in dobro mero popra. Ko so testenine kuhane, jih odcedite in dodajte v kozico s prepraženo slanino. Dobro premešajte, da bo maščoba oblila vse. Odstavite s štedilnika in pustite, da se rahlo ohladi. Potem dodajte mešanico jajc in sira. Premešajte s testeninami in takoj ponudite.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.