Brez dogovora

Zaenkrat brez uspešnega dogovora med vlado in opozicijo glede strožje migracijske politike v Nemčiji

M.G.
10. 9. 2024, 22.09
Posodobljeno: 10. 9. 2024, 22.40
Deli članek:

Nemška vlada in opozicija niso našli skupnega jezika o zaostritvi azilne in migracijske politike v Nemčiji. Vlada ne pristaja na celovito zavračanje migrantov na mejah, kar je bil ključen pogoj Krščansko-socialne unije (CSU) in Krščanskih demokratov (CDU), zato so zaključili z iskanjem rešitve, ki bi deloma zadovoljila obe strani.

Profimedia
Nancy Faeser (SPD) skupaj s kanclerjem Olafom Scholzom (SPD).

Friedrich Merz, vodja nemških krščanskih demokratov (CDU), je dejal, da so pogovori o zaostritvi azilne politike propadli, saj levosredinska vlada pod vodstvom kanclerja Olafa Scholza ni pristala na celovito zavračanje prosilcev za azil na mejah, kar so predlagali skupaj s Krščansko-socialno unijo (CSU) in kar je bil za njih ključen pogoj. "Zvezna vlada je očitno brezupno razdeljena in se ne more dogovoriti o učinkovitih ukrepih: koalicija socialdemokratov, zelenih in liberalcev je kapitulirala pred izzivi nedovoljenih migracij," je po srečanju v poznih popoldanskih urah, izjavil Merz. Scholz je na drugi strani Merzu očital, da je ravnal v slabi veri in bil še pred vrhom odločen, da ne bo poskušal iskati kompromisa, poroča STA. "Vodje se obnašajo drugače. Značaj in poštenost sta tisto, kar država potrebuje, ne pa tovrstnih provincialnih iger. Vodenje pomeni sklepanje kompromisov."

Jabolko spora: zavračanje že na meji

Glavna točka spora je zahteva strank CDU/CSU, da zavrne tiste, ki so v Evropsko unijo vstopili preko druge države članice, na sami nemški meji, a zvezna vlada to zavrača z argumentom, da to ni mogoče po veljavnih zakonih Evropske unije. Nemška notranja ministrica Nancy Faeser (Socialdemokratska stranka Nemčije SPD) je pred tem predstavila predlog zvezne vlade, ki predvideva vračanje tistih, za katere se ugotovi, da so že prijavljeni v eni od držav EU. Med postopkom preverjanja bi begunci ostali v začasnih namestitvah v Nemčiji, kar pa v uniji CDU/CSU zavračajo, saj menijo, da to ne bi spremenilo trenutnih razmer in pritiska na mesta, ki so pristojna za begunce. Zvezna policija bi nato pri pristojnem sodišču vložila predlog za njegov pripor zaradi nevarnosti pobega, če bi to omogočale nastanitvene zmožnosti. Zvezni urad za migracije in begunce bi lahko nato sprožil pospešen postopek za ponovni sprejem prosilca s strani pristojne države v skladu s tako imenovanimi dublinskimi pravili EU, poroča dpa.

Po navedbah poslanca Thorstena Freija, ki je na vrhu na zveznem ministrstvu za notranje zadeve zastopal stranki CDU/CSU, predlogi levosredinske vlade niso šli dovolj daleč. Dejal je, da so bili predlagani ukrepi namenjeni hitrejši odstranitvi zavrnjenih prosilcev za azil in ne dodatnemu omejevanju števila njihovih prihodov, kar so predlagali sami. CDU/CSU je želela na vrhu razglasiti tudi izredne razmere, na kar vlada ni pristala.

Profimedia
Friedrich Merz, vodja CDU


"Vladi ni mar za pravi premik v politiki priseljevanja"

Notranji minister zvezne dežele Hessen Roman Poseck, ki je prav tako sodeloval v pogovorih, je dejal, da "vladi ni mar za pravi preobrat v politiki priseljevanja" in da nadaljevanje pogovorov z vlado o tej temi in v ta oblika "nima smisla." Predstavniki vlade, ki so sodelovali v pogovorih, so izrazili obžalovanje zaradi umika unije CDU/CSU  iz dialoga. "Kadar koli smo pripravljeni nadaljevati pogovore, vendar ni mogoče pričakovati, da bo vlada kršila zakon," je dejal pravosodni minister Marco Buschmann (Liberalno-demokratska stranka FDP). Notranja ministrica Faeser je še opozorila, da bi avtomatsko zavračanje beguncev na mejah pomenilo kršitev evropskega prava.

Avstrija ne bo sprejemala na meji zavrnjenih beguncev

Avstrija je že sporočila, da Nemčiji ne bo dovolila, da begunce preprosto vrne na njihovo ozemlje. "Avstrija na svojih mejah ne bo sprejela ljudi, ki jih Nemčija zavrne. Ni prostora za pogajanja," je v pogovoru za nemške medije dejal avstrijski notranji minister Gerhard Karner.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste