Nove podrobnosti

Sabotaža plinovoda Severni tok: Nemčija izdala nalog za aretacijo Ukrajinca Volodimirja Z.

S.R.
14. 8. 2024, 10.57
Posodobljeno: 14. 8. 2024, 13.19
Deli članek:

Bo preiskava sabotaže plinovoda Severni tok vendarle dobila epilog? Nemški pristojni organi so doslej o preiskavi vestno molčali, a so, kot kaže, v ozadju vendarle marljivo iskali odgovore. Junija naj bi nemško sodišče izdalo nalog za prijetje ukrajinskega državljana.

Profimedia
Neobratujoča plinovoda Severni tok 1 in 2 povezujeta Rusijo in Nemčijo.

Okoli sabotaže plinovoda Severni tok, ki so jo sprva preiskovali tako nemški kot danski in švedski pristojni organi, je bilo v zadnjem letu znanih kaj malo novih podrobnosti. Kot smo že poročali, so svoji preiskavi na začetku letošnjega leta brez epiloga zaključili tako Švedi kot Danci, saj so prišli do sklepa, da ta ni v njihovi pristojnosti. S preiskavo so tako nadaljevali le še nemški preiskovalci. Spomnimo, na plinovodih, zgrajenih za pretok ruskega plina v Nemčijo, je 26. septembra 2022 odjeknilo več eksplozij, pri čemer se je v ozračje sprostila večja količina metana. Preiskovalci so hitro ugotovili, da sta oba plinovoda poškodovana na več mestih in da je šlo za sabotažo. Pozneje se je začelo pojavljati vse več indicev, da bi lahko za sabotažo stali akterji, povezani z Ukrajino.

Nemški mediji ARD, Süddeutsche Zeitung in Die Zeit zdaj poročajo, da je nemško sodišče v povezavi s sabotažo že junija izdalo nalog za aretacijo ukrajinskega državljana, ki živi na Poljskem. Šlo naj bi za inštruktorja potapljanja Volodimirja Z., ki naj bi sabotažo izvedel v sostorilstvu s še dvema osebama, prav tako ukrajinskima državljanoma.

Ukrajinske oblasti kakršno koli povezavo s sabotažo vztrajno zavračajo. Zaenkrat ni znano, kdo je operacijo naročil, nemški kriminalisti pa po poročanju medijev doslej niso našli nobene povezave med osumljenci in ukrajinsko vlado.

Profimedia
Po seriji eksplozij 26. septembra 2022 je plin uhajal v morje v bližini danskega otoka Bornholm.

Kaj so odkrili nemški kriminalisti?

Volodimir naj bi s še dvema osebama stopil v stik z mornarjem jadrnice Andromeda, ki pluje pod nemško zastavo in ki je bila zasidrana v pristanišču na nemškem otoku Rügen. Po poročanju nemških medijev jih je nato ta oseba odpeljala do mesta sabotaže, kjer sta se nato s potapljaško opremo do plinovoda spustili dve osebi. Mornar naj bi enega od trojice med zaslišanjem prepoznal na fotografijah, ki so mu jih pokazali kriminalisti. Prav tako naj bi nadzorne kamere na otoku Rügen 22. septembra ujele bel kombi, v katerem se je nahajala oseba, podobna Volodimirju Z. Kriminalisti domnevajo, da so osumljenci s tem kombijem do jadrnice prepeljali potapljaško opremo in druge pripomočke. V kolikor obtožbe držijo, sta se morala dve osebi spustiti do globine približno 70 do 80 metrov in tam na plinovod namestiti eksploziv. Nemški preiskovalci, ki so to možnost omenjali že januarja 2023, so takrat izrazili mnenje, da bi usposobljen potapljač to operacijo lahko izvedel.

Kar zadeva osumljenca, ki ga iščejo, naj bi nazadnje živel v vasi v bližini Varšave, a naj bi se trenutno skrival na neznani lokaciji. Poraja se vprašanje, zakaj ga poljske oblasti po izdaji naloga za aretacijo niso aretirale. Kot poroča ARD, so Nemci poljske oblasti že večkrat obtožili, da čeprav niso sodelovale v sabotaži, so jo po dogodku tiho podpirale. Da so prejeli nalog za aretacijo, so danes potrdili v poljskem državnem tožilstvu. Na vprašanje, zakaj ga niso pridržali, so odgovorili, da je Volodimir na začetku julija letos Poljsko zapustil čez poljsko-ukrajinsko mejo.

Nemškim kriminalistom sta znana tudi preostala dva osumljenca. Šlo naj bi za zakonca in inštruktorja potapljanja, ki pa zanikata, da bi Volodimirja Z. sploh poznala. Trdita še, da sta bila v času sabotaže na dopustu v Bolgariji. Kaj več o teh dveh osebah trenutno ni znanega. 

Nemško državno tožilstvo po poročanju tiskovne agencije Reuters poročanja nemških medijev še ni komentiralo. Prav tako zaenkrat molčijo na nemškem pravosodnem in notranjem ministrstvu.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste