Izredne razmere v Grčiji

Video in foto: Požar pri Atenah terjal smrtno žrtev, na pomoč številni gasilci iz tujine

D.K.
13. 8. 2024, 06.35
Posodobljeno: 13. 8. 2024, 13.58
Deli članek:

V hudih požarih, ki so se v ponedeljek razširili v predmestju Aten v Grčiji, je umrla ena oseba.

Gasilci na poti v Grčijo, ki je v ponedeljek za pomoč zaprosila Evropsko unijo.
Vremenoslovci na območju Aten za danes napovedujejo visoke temperature do 38 stopinj Celzija, veter pa naj bi pihal s hitrostjo do 39 kilometrov na uro

Truplo, domnevno žensko, so našli v trgovini v mestu Vrilissia v severnih Atenah, je za BBC povedal vir iz gasilske službe.
Na tisoče ljudi so evakuirali, potem ko so gasilci opozorili, da so domovi, podjetja in šole ogroženi, požari pa naj bi se nadaljevali tudi danes. S plameni se spopada okoli 700 gasilcev, pristojni pa opozarjajo, da razmere na terenu zaradi močnih vetrov in suše ostajajo izredno zahtevne, poroča britanski BBC.

Profimedia
V Penteliju so lahko prebivalci le nemočno opazovali, kako so siloviti vetrovi potiskali plamene proti njihovim domovom.

Tiskovni predstavnik gasilske službe, polkovnik Vassilios Vathrakogiannis, je dejal, da čeprav v severovzhodni regiji Atike, ki vključuje dele Aten, ni več aktivne požarne fronte, je še vedno "veliko aktivnih lokaliziranih požarov", večinoma okoli mest Marathon in Penteli. V izjavi, objavljeni v ponedeljek zvečer, je dodal, da razmere za nove požare ostajajo nevarne ne le v torek, ampak tudi v nadaljevanju tedna. Dodal je, da sta dva gasilca med gašenjem požarov prejela pomoč zaradi opeklin.

V ponedeljek so požari izbruhnili na 40 različnih lokacijah in da so na nekaterih območjih goreli tudi do 25 m. V prizorih brez primere so ljudje v Atenah nosili obrazne maske, da bi se zaščitili pred dimom, ki je zajel mesto.

Profimedia
S plameni se spopada okoli 700 gasilcev,

Grški nacionalni observatorij je v ponedeljek zvečer sporočil, da satelitske slike kažejo, da je do poldneva po lokalnem času ogenj že prizadel okoli 100.000 hektarjev (405 kvadratnih kilometrov) zemlje.

V Penteliju, gozdnatem, hribovitem območju, so morali evakuirati tri bolnišnice in v nekem trenutku so se bali, da je ogroženo eno od mest nacionalnega observatorija. Ogenj je zajel tudi lesno tovarno, drugje na območju pa je bilo slišati številne eksplozije, najverjetneje iz rezervoarjev za gorivo in stanovanjskih plinskih jeklenk. Kljub nevarnosti so se nekateri prebivalci Pentelija odločili ostati v bližini svojih domov in poskušali pogasiti žarišča ognja s cevmi ali vejami dreves.

Danes je bil razglašen nov alarm za evakuacijo grškega obmorskega mesta Nea Makri, saj predmestje Aten še naprej ogrožajo požari.

Profimedia
V Grčiji divja obsežen požar.

Razmere na terenu ostajajo izredno zahtevne, delo gasilcem pa še posebej otežujeta močan veter in suša. 

Grčija je za obvladovanje obsežnih požarov, ki divjajo v regiji Atika, že včeraj za pomoč zaprosila Evropsko unijo. Ta je že aktivirala mehanizem na področju civilne zaščite, v okviru katerega bo Francija Grčiji poslala 180 gasilcev, 55 tovornjakov in helikopter. Italija bo poslala dva kanaderja, Češka in Romunija pa gasilske ekipe.

Prav tako so bile v Grčijo napotene ekipe za gašenje požarov iz Srbije. Romunski, malteški in moldavski gasilci pa so že prispeli v Grčijo, pomoč pa sta ponudili še Turčija in Španija.

Premier Kiriakos Micotakis se je zaradi požarov v nedeljo predčasno vrnil v Atene s počitnic na rodnem otoku Hania. Tokratno uničenje je v Grčiji obudilo spomine na požare julija 2018 v letovišču Mati okoli 30 kilometrov vzhodno od Aten, kjer so med drugim zaradi napak pri evakuaciji umrli 104 ljudje

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast