Zaključna slovesnost

V Parizu se že pripravljajo na olimpijsko slovo, pomemben del dogajanja bo tudi vpogled v ZDA

D.K./STA
10. 8. 2024, 11.03
Posodobljeno: 10. 8. 2024, 11.11
Deli članek:

Francija se bo po dobrih dveh tednih tekmovanj in 329 podeljenih kompletih medalj v nedeljo poslovila kot gostiteljica poletnih olimpijskih iger 2024. Olimpijski ogenj bo ugasnil, olimpijsko zastavo pa bo prevzel Los Angeles v ZDA, ki bo 34. poletne igre gostil čez štiri leta.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Zaključna slovesnost bo za razliko od otvoritvene, ki so jo pripravili na reki Seni in mostovih nad njo, potekala na stadionu Stade de France v pariškem predmestju Saint-Denis.

Po besedah kreativnega direktorja iger Thierryja Reboula so po ogorčenju, ki ga je v javnosti sprožila otvoritvena slovesnost, scenarij zaključne večkrat spremenili, navaja časnik Guardian.

"Če bo šlo vse po sreči, se bomo imeli odlično. Toda ne poznam nobene izvedbe olimpijskih iger, kjer bi sklepna slovesnost spremenila dojemanje otvoritvene slovesnosti. Ta je namreč tista, ki botruje celotnemu dojemanju iger," je dejal Reboul.

Podrobnosti o programu, ki se bo začel ob 20. uri, organizatorji ne razkrivajo

Vendar pa ob glasbi, plesu in ognjemetu večina gostujočih držav to priložnost izkoristi za predstavitev svoje kulture in zgodovine. Pomemben del dogajanja bo tudi vpogled v prihodnjo državo gostiteljico, torej ZDA.

Po poročanju ameriških medijev bo nastopil zvezdnik hollywoodskih akcijskih filmov Tom Cruise, med voditelji bosta ameriški televizijski voditelj Jimmy Fallon in športni komentator Mike Tirico, obetali pa naj bi se tudi svetovno znani pevci.

Cruise naj bi v slogu filma Misija nemogoče izvedel podvig na pročelju stadiona, že pred časom pa naj bi tudi posnel prizor v bližini znamenitega napisa Hollywood v Los Angelesu.

Potrjeno je, da bosta med nastopajočimi francoski glasbeni skupini Air in Phoenix, izmed ameriških gostov pa se omenjata pevka Billie Eilish in skupina Red Hot Chilli Peppers. Zagotovo ne bo manjkal raper Snoop Dogg, ki je v Parizu že vse od začetka iger, bil pa je tudi med nosilci olimpijskega ognja. Vse tri naj bi videli v mešanici vnaprej posnetih nastopov in nastopov v živo.

Predsednik organizacijskega odbora letošnjih iger Tony Estanguet je napovedal, da bo zaključni dogodek slovesen in čustven, pa tudi "inovativen, presenetljiv in briljanten".

Rekordi

Predstava se bo imenovala Rekordi, v njej pa bo sodelovalo več kot sto nastopajočih - akrobatov, plesalcev in cirkuških umetnikov. Del predstave se bo odvijal v zraku, velikanske scenografije, kostumi in spektakularni svetlobni efekti pa bodo gledalce popeljali na potovanje skozi čas.

Pred koncem bodo športniki zaokrožili po stadionu pod nacionalnimi zastavami, nato bodo spustili olimpijsko zastavo ter ob zastavi gostiteljice Francije dvignili zastavo prihodnje gostiteljice iger ZDA. Sledili bodo podelitev še zadnjih kompletov medalj ter govori, na koncu pa bodo ugasnili olimpijski ogenj.

Na sklepni slovesnosti običajno podelijo medalje v tistih športih, v katerih so tega dne na sporedu še zadnji boji. V nedeljo se bo zvrstilo 13 končnih odločitev, med drugim se bodo slovenski rokometaši s Španci že zjutraj pomerili za bronasto odličje.

Na koncu bo županja Los Angelesa Karen Bass prevzela olimpijsko baklo od pariške kolegice Anne Hidalgo in jo odnesla v domovino. Bass je sicer pred dnevi napovedala, da bodo igre v Los Angelesu prikazale raznolikost in mednarodni značaj mesta.

Nekdanja ameriška plavalka in olimpijska prvakinja Janet Evans je dodala, da imajo v Kaliforniji stadione že zgrajene, odzvala pa se je tudi na poročila o pritožbah športnikov glede neudobnih postelj, delovanja klimatskih naprav in oskrbe s hrano v Parizu. Kot je dejala, v Los Angelesu to ne bo težava, saj bodo športniki bivali v univerzitetnem kampusu UCLA, kjer nahranijo na tisoče študentov na dan.

Zaključna prireditev v Parizu bo potekala pod strogim nadzorom varnostnih sil, še toliko bolj, ker so pred dnevi na Dunaju preprečili načrt za teroristični napad na koncertu ameriške pevke Taylor Swift.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste