Dalmatinski pekel

(Foto in video) Požar pri Tučepih grozi hišam z bazeni, evakuirali prebivalce iz Podgore

S.R.
31. 7. 2024, 15.31
Posodobljeno: 31. 7. 2024, 23.42
Deli članek:

Hrvaški gasilci imajo za sabo nov težak dan. Ko se je že zdelo, da so se zadeve nekoliko umirile, je veter znova razpihal dve požarišči, eno pri Šibeniku, drugo južno od Makarske. V popoldanskih urah sta nato izbruhnila še požara pri Trogirju in Biogradu na Moru, razmere pa se do večera niso izboljšale.

Facebook / Vatrogasci - 193
Požar pri Podgori, ki se nahaja vzhodno od Tučepov.

Kot smo že poročali, so včeraj v Dalmaciji izbruhnili trije obsežni požari. Najprej pri Šibeniku, nato pri Zadru, zvečer še na območju naselja Tučepi južno od Makarske. Kot so dopoldne pojasnili hrvaški policisti, je skupno zagorelo več kot tisoč hektarjev površin, poškodovala pa sta se dva gasilca.

Opoldne se je že zdelo, da imajo zadeve pod nadzorom, da so požare končno ukrotili, a se je malo po 14. uri na območju Tučepov znova razbesnelo, ponovno se je aktiviral del požarišča. Tam se zdaj s plameni bori približno 250 gasilcev z 58 vozili, iz zraka pa jim pomagajo air tractorja in kanader. Gori na težko dostopnem terenu na območju nacionalnega parka Biokovo. Utrujenim gasilcem bodo na pomoč priskočili tudi gasilci iz Slavonije in Like, v pripravljenosti pa so tudi sile na območju zagrebške in krapinsko-zagorske županije.

Plameni so znova zaplesali tudi v bližini Skradina pri Šibeniku, kjer so se gasilci z obsežnim požarom borili od včerajšnjega jutra. Na delu tega požarišča se je znova razplamtelo zaradi spremembe smeri vetra, poročajo hrvaški mediji. Ta požar poleg več kot 100 gasilcev še vedno gasita dva kanaderja.

Popoldne nova dva požara

Ob 16. uri je nato sledila nova slaba vest, in sicer je v Dalmaciji izbruhnil nov požar. Zagorelo je v bližini Trogirja, natančneje na območju naselja Vrsine, kjer je gorelo že pred desetimi dnevi. Kot poroča portal Slobodna Dalmacija, je požar videti kilometre daleč. 

Še en požar je nato izbruhnil na območju Biograda na Moru. "Mislim, da ni nobene logike, da toliko požarov izbruhne naenkrat in da izbruhnejo predvsem takrat, ko jih je najtežje gasili. Zato se moramo začeti ukvarjati z vzroki," je danes dejal hrvaški obrambni minister Ivan Anušić, ki je obiskal požarišče na območju Skradina pri Šibeniku. V primeru slednjega požara hiše po njegovih navedbah trenutno niso ogrožene, a se gasilci borijo s tremi velikimi žarišči. Anušić sicer ni izključil možnosti, da bi, če bi se ta dinamika nadaljevala, lahko bile ogrožene tudi hiše.

Hrvaški kriminalisti so medtem razkrili vzrok požara pri Tučepih. Kriv je bil 65-letni moški, ki je ob čebelnjak odvrgel žerjavico in jo nato sicer polil z vodo, a ta očitno ni zadoščala.

Zvečer situacija nič boljša

Do večera se razmere predvsem zaradi močnega vetra niso izboljšale. Na območju Tučepov se je požar razširil vzhodno proti Podgori in naravnem parku Biokovo. Kot je za HRT pojasnil gasilski poveljnik Goran Bušelić, je situacija težka, s prihodom noči pa postaja še težja. "Popoldne je pihalo, zaradi maestrala se je požar razširil. Kanaderji so opravili svoje, ampak trenutna situacija ni dobra." Dodal je, da bodo pred Podgoro gasilci postavili obrambno linijo, pri čemer so evakuirali prebivalce iz zgornjega dela naselja, kjer so ogrožene hiše z bazeni. Bušelić je poudaril še, da jim primanjkuje tako ljudi kot opreme ter da čakajo pomoč. Pozneje je pojasnil, da so požar na zahodu, pri Tučepih, uspeli spraviti pod nadzor, a da so razmere "strašne" v Podgori. "Gori iz vseh smeri."

Še naprej je dramatično tudi na območju Skradina, kjer je požar dosegel Roški Slap v nacionalnem parku Krka. Ocenjuje se, da je pogorelo več ko 1000 hektarjev površine. Iz nacionalnega parka so popoldne evakuirali vse obiskovalce, poroča hrvaški N1.

Prav tako še vedno gori pri Trogirju, kje pa so požar uspeli spraviti pod nadzor. Razmere so tam nekoliko boljše, po navedbah gasilskega poveljnika Marina Bubla pa upajo, da bodo ta požar jutri zjutraj uspeli pogasiti.

Ob približno 16. uri je izbruhnil še en požar v zaledju Pakoštan, in sicer v bližini kraja Radošinovci. Po navedbah gasilskega poveljnika Mateja Rudića gori "velika površina, poraščena z makijo in gozdom, na razmeroma nedostopnem terenu." S tem požarom se bori 49 gasilcev iz 11 gasilskih brigad. Pomagata tudi air tractorja. Objekti po njegovih besedah zaenkrat niso v nevarnosti.

Vatrogasna zajednica Karlovačke županije
Na območju Skradina pri Šibeniku se je znova razplamtelo.

Vatrogasna zajednica Karlovačke županije
Na območju Skradina pri Šibeniku se je znova razplamtelo.

Vatrogasna zajednica Karlovačke županije
Na območju Skradina pri Šibeniku se je znova razplamtelo.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste