Podpora Izraelu

Netanjahu od Bidna k Harrisovi, nato še k Trumpu na Florido

S.R./STA
25. 7. 2024, 22.00
Posodobljeno: 25. 7. 2024, 22.00
Deli članek:

Izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je v sredo ob bojkotu dela demokratov in nekaj incidentih nagovoril kongresnike, je v četrtek obiskal Belo hišo, kjer se je sestal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom.

Profimedia
Netanjahu namerava z Bidnom sodelovati do konca njegovega mandata.

Netanjahu se je Bidnu zahvalil za 50 let javne službe in 50 let podpore državi Izrael ter zagotovil, da bosta sodelovala do konca Bidnovega mandata januarja 2025. O podrobnostih sodelovanja, preden sta se voditelja umaknila na pogovor za zaprtimi vrati, ni govoril. Biden sicer že več mesecev poziva Izrael naj poveča humanitarno pomoč prebivalcem Gaze in zmanjša število civilnih žrtev med izvajanjem operacije proti gibanju Hamas, katerega pripadniki so oktobra lani napadli Izrael.

Netanjahu naj bi se še danes srečal tudi s podpredsednico ZDA Kamalo Harris, ki je na poti do uradne potrditve za demokratsko predsedniško kandidatko, potem ko je Biden v nedeljo sporočil, da odstopa od tekme za ponovno izvolitev. V petek bo Netanjahu na Floridi obiskal še republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa.

Profimedia
Obisk izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja v ZDA spremljajo številni protesti.

Številni protesti

Harris, ki naj bi bila po mnenju nekaterih bolj naklonjena Palestincem kot je bil doslej Biden, je zjutraj ostro obsodila sežiganje ameriške zastave in poveličevanje Hamasa s strani nekaterih protestnikov proti Netanjahujevemu govoru pred obema domovoma kongresa.

"Obsojam vse posameznike, ki se povezujejo z brutalno teroristično organizacijo Hamas. Grafiti in retorika, ki podpirajo Hamas, so odvratni in jih v naši državi ne smemo dopuščati. Obsojam sežiganje ameriške zastave. Podpiram pravico do mirnih protestov," je sporočila in dodala, da za nasilje ne sme biti prostora.

Netanjahu se je v kongresu soočil s stoječimi ovacijami. Pred kongresno palačo je več tisoč protestnikov zahtevalo njegovo aretacijo zaradi domnevnih vojnih zločinov, prišlo pa je tudi do spopadov s policijo.

Protest je potekal tudi znotraj kongresa, vendar tihi, saj se več kot 100 nasprotnikov izraelske politike do Gaze v ameriškem kongresu Netanjahujevega govora ni udeležilo.

Netanjahu je v kongresu napovedal boj do popolne zmage proti Hamasu, svet pa zdaj čaka na odziv ameriških voditeljev na to izjavo. Biden in Netanjahu se bosta po pogovoru srečala tudi z družinskimi člani ameriških talcev, ki jih je med napadom oktobra lani zajel Hamas.

Profimedia
Obisk izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja v ZDA spremljajo številni protesti.

Pogajanja o premirju

Neimenovani visoki predstavnik ameriške vlade je v sredo napovedal, da so pogajanja o premirju v Gazi blizu dogovora, Biden pa naj bi skušal premostiti še zadnje razlike z Netanjahujem. Vendar pa Biden, državni sekretar Antony Blinken in drugi ameriški uradniki, že več tednov napovedujejo skorajšnji dogovor, ki ga še ni.

Napad Hamasa je na izraelski strani zahteval 1197 življenj, poroča tiskovna agencija AFP, izraelski odgovor pa na palestinski strani v Gazi doslej že več kot 39.100 življenj. Gaza je uničena, prebivalstvo je razseljeno, primanjkuje hrane, vode in zdravil, boji pa se nadaljujejo.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!