Dosjeji SFRJ

Da bi si rešil glavo, se je odrekel ženama

Mirko Vorkapić
4. 10. 2018, 07.00
Deli članek:

Tito se je v drugi polovici tridesetih let precej časa mudil v Moskvi. Kako je Josipu Brozu uspelo preživeti in postati najmočnejši jugoslovanski komunist?

Wikipedia
Za potovanja po Evropi je uporabljal ponarejene potne liste in partijska imena. V Moskvo je prispel kot kanadski državljan Spiridon Mekas.

Konec dvajsetih let prejšnjega stoletja je Josip Broz, takrat še Rudi ali Valter, kot član ilegalne komunistične partije sodeloval v več stavkah, uporih in sindikalnih bojih v podjetjih. Vzpon po partijski hierarhični lestvici pa so mu omogočale tudi dobre zveze z Moskvo. Ko je s somišljeniki in pod vplivom internacionale zaradi frakcionalizma uspel odstaviti centralni komite hrvaške komunistične partije in vodjo jugoslovanskih komunistov Simo Markovića, ki je zagovarjal velikosrbske ambicije znotraj KPJ, je Broz postal eden od najmočnejših jugoslovanskih komunistov.

Prvi raport v Moskvi

Februarja 1935 je kot delegat prispel v Moskvo, kjer je poročal o situaciji v Jugoslaviji. Tam se je udeleževal številnih političnih in družbenih aktivnosti, vendar je obenem poskušal rešiti še nekatere osebne zadeve. V Sovjetski zvezi sta bila namreč njegova prva žena Pelagija »Polka« Belousova in sin Žarko, ki sta Tita zapustila, ko je bil ta leta 1928 zaprt, in se vrnila v domovino. Pelagija si je v Rusiji našla drugega moškega, ki je Žarka sovražil, zato naj bi ta celo živel v sirotišnicah. Tito je našel pobeglo ženo in sina, vendar se je v medtem zaljubil v Avstrijko Johanno Koenig, bolj znano pod komunističnim imenom Lucia Bauer. Tito in Pelagija sta se tudi uradno ločila aprila 1936, oktobra istega leta pa je sklenil zakon z Bauerjevo. Ker je očitno slutil, da bodo v Moskvi nastopili težki časi, je zaprosil Kominterno za premestitev dela vodstva jugoslovanske partije v Jugoslavijo, kar so mu tudi odobrili. Naslednjih nekaj mesecev je živel med velikimi evropskimi mesti.

 PRIMER HORVATIN

Tita so zasliševali tudi o vidnem hrvaškem komunistu v Moskvi Kamilu Horvatinu. Josip Broz je na zaslišanju povedal, da ni vedel, da bi bil Horvatin privrženec trockistov. Vseeno se je za hrvaškim komunistom izgubila vsaka sled. Po Stalinovi smrti je bil posmrtno rehabilitiran.

Velika čistka

Ko se je Tito vrnil v Moskvo, je Stalin že zagnal kolesja tajne policije NKVD, ki so drobila »sovražne elemente znotraj partije«. Jugoslovanski komunisti so bili še posebej ranljivi. Partijski veteran Filip Filipović je spisal ostre obtožbe na račun Tita, vendar je bil kmalu po tem aretiran in ustreljen. Enaka usoda je doletela generalnega sekretarja KPJ Milana Gorkića in dvajset drugih članov centralnega komiteja. Tito je ob prihodu v sovjetsko glavno mesto tudi izvedel, da sta se v zaporu znašli njegova takratna in nekdanja žena, Lucia in Polka. Obe sta bili obtoženi vohunjenja za imperialiste, Tito pa je moral na zaslišanje. »Spoznal sem jo oktobra 1935. Kot samohranilcu mi je bilo težko s sinom, ki se je doma obnašal precej razbojniško, zato sem potreboval pomoč. 'Lusi' sem povabil, naj živi pri meni in mi pomaga pri vzgoji. Ker je bila hči revnega delavca in nekdanja žena vidnejšega nemškega komunista, sem sklepal, da je vredna zaupanja. Smatram, da nisem bil dovolj buden, da bi prepoznal njene skrite namene, in to je za moje partijsko delo velik madež,« se je Lucie Bauer odrekel Tito. Za Pelagijo je povedal, da je nemoralna oseba, ki zanemarja njunega sina Žarka. Lucia Bauer je bila ustreljena, Polka Belousova pa čez nekaj mesecev spuščena na prostost.

Wikipedia
Tito, Pelagija in njun edini preživeli otrok Žarko.

Sumljivi prevodi in preživetje

Nekateri Titovi nasprotniki trdijo, da je njegovo preživetje povezano z izdajo trockistov, vendar po razpoložljivih dokumentih tega ni mogoče dokazati. Kot izpričujejo zapiski z zaslišanj, je Tito govoril, da obtoženih ne pozna in o njih ne ve nič. Med bivanjem v Moskvi sta z Vladimirjem Ćopićem dobila nalogo prevesti Zgodovino komunistične partije Sovjetske zveze v srbohrvaščino. Prišla sta le do drugega poglavja, ko so Ćopića likvidirali. Tito je nadaljeval prevajanje, vendar ga je jugoslovanski komunist, sicer nemškega porekla, obtožil trockizma, saj naj bi napačno prevedel enega izmed odstavkov. Titu so stopili v bran drugi vidni komunisti v Kominterni in obtožbe so padle. Titovo delavsko poreklo, ideološka neprepirljivost, šarmantnost in sposobnost sklepanja vplivnih prijateljstev so ga rešili pred gotovo smrtjo v nevarnih moskovskih dneh.

WeapoNews
Stalin in njegov zvesti notranji minister Beria sta konec tridesetih let 20. stoletja Titovo ime dodajala in brisala s seznama političnih nasprotnikov.

Estrada

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!